Dr. rer. nat. Anja Kuenz
Institute of Agricultural Technology
Bundesallee 4738116 Braunschweig
- Telephone
- +49 531 2570 1083 / +49 531 596 4265
- Fax
- +49 531 596 4199
- anja.kuenz@thuenen.de
Deputy
Publications
- 0
Kuenz A, Bromann S (2023) Betriebsmittel im biologischen Landbau verbessern (RELACS). Braunschweig: Thünen-Institut für Agrartechnologie, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/30, DOI:10.3220/PB1687161924000
- 1
Kuenz A, Eidt L, Prüße U (2023) Biotechnological production of fumaric acid by Rhizopus arrhizus - Reaching industrially relevant final titers. Fermentation 9(7):588, DOI:10.3390/fermentation9070588
- 2
Tölle M, Hußmann W, Kuenz A (2023) Co-cultivation of microalgae with filamentous fungi in marine environments: Utilization of waste products and agricultural residues [Vortrag]. In: 14th ECCE and 7th ECAB, 17-21 September 2023, Berlin/Germany.
- 3
Kuenz A, Tölle M, Bromann S (2023) Investigations on riboflavin production by wild-type yeast strain for supplementation of organic feed. Organic Agric 13(3):399-410, DOI:10.1007/s13165-023-00435-4
- 4
Hußmann W, Tölle M, Kuenz A (2023) LandLessFood-blue: Mikroalgen als wichtige Komponente der Ernährungssicherheit im Jahr 2100. In: Symposium der Blauen Bioökonomie : 11-13 Sep 2023, Oldenburg ; Poster abstracts. pp 40-41
- 5
Kuenz A, Bromann S (2023) Replacement of Contentious Inputs in Organic Farming Systems (RELACS). Braunschweig: Thünen Institute of Agricultural Technology, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/30a, DOI:10.3220/PB1687162447000
- 6
Kuenz A, Krull S, Hancock V, Brock S, Prüße U (2023) Substitution of yeast extract in industrially relevant bioprocesses [Poster]. In: 14th ECCE and 7th ECAB, 17-21 September 2023, Berlin/Germany.
- 7
Kuenz A, Leiber F (2022) New vitamin B2 producing wild-type yeast strain (GMO-free) [online]. Frick; Brussels; Braunschweig: FiBL; IFOAM Organics Europe; Thünen Institute of Agricultural Technology, 2 p, zu finden in <https://relacs-project.eu/resources/practical-guidelines/> [zitiert am 21.06.2023]
- 8
Martin-Dominguez V, Cabrera PIA, Eidt L, Prüße U, Kuenz A, Ladero M, Santos VE (2022) Production of fumaric acid by Rhizopus arrhizus NRRL 1526: A simple production medium and the kinetic modelling of the bioprocess. Fermentation 8(2):64, DOI:10.3390/fermentation8020064
- 9
Brock S, Hancock V, Krull S, Kuenz A, Prüße U (2021) Abschlussbericht zum Vorhaben "Substitution von Hefeextrakt in industriell relevanten Bioprozessen (SubBioPro)" ; Laufzeit des Vorhabens: 01.05.2017 bis 15.08.2020. Braunschweig: Thünen-Institut, 80 p
- 10
Rahmann G, Azim K, Brányiková I, Chander M, David W, Erisman JW, Grimm D, Hammermeister A, Ji L, Kuenz A, Loes A K, Wan Mohtar WAA-QIB, Neuhoff D, Niassy S, Olowe VI, Schoeber M, Shade J, Ullmann J, Huis A van (2021) Innovative, sustainable, and circular agricultural systems for the future. Organic Agric 11:179-185, DOI:10.1007/s13165-021-00356-0
- 11
Grimm D, Kuenz A, Rahmann G (2021) Integration of mushroom production into circular food chains. Organic Agric 11:309-317, DOI:10.1007/s13165-020-00318-y
- 12
Kuenz A (2021) Substitution of yeast extract in industrially relevant bioprocesses (SubBioPro). Braunschweig: Thünen Institute of Agricultural Technology, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/07a, DOI:10.3220/PB1614600746000
- 13
Kuenz A (2021) Substitution von Hefeextrakt in industriell relevanten Bioprozessen - SubBioPro. Braunschweig: Thünen-Institut für Agrartechnologie, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/07, DOI:10.3220/PB1614264410000
- 14
Kuenz A, Grimm D, Rahmann G (2021) Versatility of algae - exploring the potential of algae for nutrient circulation. Organic Agric 11:251-260, DOI:10.1007/s13165-020-00308-0
- 15
Rahmann G, Grimm D, Kuenz A, Hessel EF (2020) Combining land-based organic and landless food production: a concept for a circular and sustainable food chain for Africa in 2100. Organic Agric 10:9-21, DOI:10.1007/s13165-019-00247-5
- 16
Kuenz A, Jäger M, Niemi H, Kallioinen M, Mänttäri M, Prüße U (2020) Conversion of Xylose from Birch Hemicellulose Hydrolysate to 2,3-Butanediol with Bacillus vallismortis. Fermentation 6(3):86, DOI:10.3390/fermentation6030086
- 17
Rahmann G, Grimm D, Hessel EF, Kuenz A (2020) Ernährungssicherung für Afrika im Jahr 2100. Trenthorst: Thünen-Institut für Ökologischen Landbau, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/22, DOI:10.3220/PB1606124416000
- 18
Rahmann G, Grimm D, Hessel EF, Kuenz A (2020) Food security for Africa in 2100. Trenthorst: Thünen Institute of Organic Farming, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/22a, DOI:10.3220/PB1606124717000
- 19
Kuenz A, Hoffmann L, Goy K, Bromann S, Prüße U (2020) High-Level production of succinic acid from crude glycerol by a wild type organism. Catalysts 10(5):470, DOI:10.3390/catal10050470
- 20
Krull S, Brock S, Prüße U, Kuenz A (2020) Hydrolyzed agricultural residues - Low-cost nutrient sources for l-Lactic acid production. Fermentation 6:97, DOI:10.3390/fermentation6040097
- 21
Rahmann G, Hessel EF, Grimm D, Kuenz A (2020) LandLessFood : Konzeptentwicklung zur Forschung für eine nachhaltige und zirkuläre Ernährung der Welt im Jahr 2100. Trenthorst; Braunschweig: Thünen-Institut für Ökologischen Landbau; Thünen-Institut für Agrartechnologie, 29 p
- 22
Cordes A, Eidt L, Hußmann W, Kuenz A, Prüße U (2020) Schlussbericht zum Vorhaben "Herstellung von Fumarsäure zur Polymeranwendung (FAPA)"; Laufzeit des Vorhabens: 01.04.2016 bis 31.05.2019. Braunschweig: Thünen-Institut, 110 p
- 23
Krull S, Lünsmann M, Prüße U, Kuenz A (2020) Ustilago rabenhorstiana - An alternative natural itaconic acid producer. Fermentation 6(1):4, DOI:10.3390/fermentation6010004
- 24
Brock S, Kuenz A, Prüße U (2019) Impact of hydrolysis methods on the utilization of agricultural residues as nutrient source for D-lactic acid production by sporolactobacillus inulinus. Fermentation 5(1):12, DOI:10.3390/fermentation5010012
- 25
Rahmann G, Olowe VI, Neuhoff D, Shade J, Hammermeister A, Niassy S, Ji L, Erisman JW, Schoeber M, Loes A K, Kuenz A, Ullmann J, Brányiková I, David W, Chander M, Huis A van, Grimm D, Wan Mohtar WAA-QIB, Zanoli R, Khalid A (2019) LandLessFood Workshop : Combining land-based organic and landless food production: concept for a sustainable solution for Africa in 2100 ; November 14-16, 2019 in Marrakesh, Morocco. 4 p
- 26
Bromann S, Goy K, Kuenz A, Prüße U, Willke T (2019) Schlussbericht zum Vorhaben "BIOBST - BIOtechnische Herstellung von BernSTeinsäure aus nachwachsenden Rohstoffen (Biotechnological Production of Succinic Acid from Renewable Resources) ; Laufzeit: 01.09.2015 bis 15.10.2018. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 92 p
- 27
Bromann S, Goy K, Kuenz A, Willke T, Prüße U (2018) Biotechnische Herstellung von Bernsteinsäure aus Glycerin. Chemie Ingenieur Technik 90(9):1176, DOI:10.1002/cite.201855099
- 28
Kuenz A, Krull S (2018) Biotechnological production of itaconic acid - things you have to know. Appl Microbiol Biotechnol 102:3901-3914, DOI:10.1007/s00253-018-8895-7
- 29
Eidt L, Kuenz A, Prüße U (2018) Biotechnologische Produktion von Fumarsäure: Prozessoptimierung und Kontrolle der Morphologie. Chemie Ingenieur Technik 90(9):1272, DOI:10.1002/cite.201855308
- 30
Sullivan CJ, Kuenz A, Vorlop K-D (2018) Propanediols. In: Ullmann's encyclopedia of industrial chemistry. Weinheim: Wiley-VCH, DOI:10.1002/14356007.a22_163.pub2
- 31
Kuenz A, Klotz S, Kaufmann N, Prüße U, Vorlop K-D (2017) Biotechnologically produced D-lactic acid - starting material for biopolymers. J Biotechnol Biomat 7(3,Suppl.):30
- 32
Krull S, Eidt L, Hevekerl A, Kuenz A, Prüße U (2017) Itaconic acid production from wheat chaff by Aspergillus terreus. Process Biochem 63:169-176, DOI:10.1016/j.procbio.2017.08.010
- 33
Klotz S, Kuenz A, Prüße U (2017) Nutritional requirements and the impact of yeast extract on the D-lactic production by Sporolactobacillus inulinus. Green Chem(19):4633-4641, DOI:10.1039/c7gc01796k
- 34
Krull S, Hevekerl A, Kuenz A, Prüße U (2017) Process development of itaconic acid production by a natural wild type strain of Aspergillus terreus to reach industrially relevant final titer. Appl Microbiol Biotechnol 101(10):4063-4072, DOI:10.1007/s00253-017-8192-x
- 35
Kuhz H, Kuenz A, Prüße U, Willke T, Vorlop K-D (2017) Products components: Alcohols. Adv Biochem Engineering Biotech 166:339-372, DOI:10.1007/10_2016_74
- 36
Ciaston M, Cordes A, Krull S, Kuenz A, Oetken J, Prüße U, Storz H, Vorlop K-D (2017) Schlussbericht zum Vorhaben : Thema: Herstellung organischer Säuren für die Polyestersynthese ERA-IB: "Production of Organic Acids for Polyester Synthesis (POAP)" ; Laufzeit: 01.05.2013 bis 31.10.2016. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 103 p
- 37
Kallbach MK, Kuenz A, Prüße U, Staude C (2017) Schlussbericht zum Vorhaben : Thema: Kontrollierte Trenn- und Konversionsprozesse für Hemicellulosen ERA-WoodWisdom: "Controlled separation and conversion for wood hemicellulose (COSEPA)" ; Laufzeit: 01.05.2014 bis 30.04.2017. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 57 p
- 38
Kallbach MK, Horn S, Kuenz A, Prüße U (2017) Screening of novel bacteria for the 2,3-butanediol production. Appl Microbiol Biotechnol 101:1025-1033, DOI:10.1007/s00253-016-7849-1
- 39
Kuenz A, Klotz S, Kaufmann N, Vorlop K-D (2016) Abschlussbericht zum Vorhaben (Biotechnisch erzeugte D-Milchsäure) : Laufzeit des Vorhabens: 01.06.2012 - 15.09.2015 ; Berichtszeitraum: 01.06.2012 - 15.09.2015. Braunschweig: Thünen-Institut, 72 p
- 40
Klotz S, Kaufmann N, Kuenz A, Prüße U (2016) Biotechnological production of enantiomerically pure d-lactic acid. Appl Microbiol Biotechnol 100(22):9423-9437, DOI:10.1007/s00253-016-7843-7
- 41
Krull S, Eidt L, Kuenz A, Oetken J, Storz H, Prüße U (2016) Biotechnologisch erzeugte Itaconsäure aus agrarischen Reststoffen. Chemie Ingenieur Technik 88(9):1232, DOI:10.1002/cite.201650140
- 42
Krull S, Hevekerl A, Kuenz A, Prüße U, Vorlop K-D (2016) Biotechnologische Itaconsäureproduktion: Prozessoptimierung und Scale-up. Chemie Ingenieur Technik 88(9):1239
- 43
Kallbach MK, Kuenz A, Prüße U (2016) Neuer Stamm zur biotechnischen Umsetzung von Xylose zu 2,3-Butandiol. Chemie Ingenieur Technik 88(9):1232
- 44
Hevekerl A, Kuenz A, Vorlop K-D (2014) Abschlussbericht zum Vorhaben"Biotechnisch erzeugte Itaconsäure als Rohstoff der chemischen Industrie" : Laufzeit des Vorhabens: 01.09.2010 - 31.08.2013 ; Berichtszeitraum: 01.09.2010 - 31.08.2013. Braunschweig: Thünen-Institut, 48 p
- 45
Hevekerl A, Kuenz A, Vorlop K-D (2014) Filamentous fungi in microtiter plates - an easy way to optimize itaconic acid production with Aspergillus terreus. Appl Microbiol Biotechnol 98(16):6983-6989, DOI:10.1007/s00253-014-5743-2
- 46
Hevekerl A, Kuenz A, Vorlop K-D (2014) Influence of the pH on the itaconic acid production with Aspergillus terreus. Appl Microbiol Biotechnol 98(24):10005-10012, DOI:10.1007/s00253-014-6047-2
- 47
Kuenz A, Prüße U, Stichnothe H, Bogunovic B, Jurchescu I-M, Lang S, Klingeberg M, Wach W, Micoine K, Saake B (2013) Abschlussbericht zur Vorhaben (ERA-IB); „Herstellung und Veredelung von 2,3-Butandiol aus Biomasse (PUBB)"; Laufzeit des Vorhabens: 01.03.2009 - 31.08.2012, Berichtszeitraum: 01.03.2009 - 31.08.2012. Braunschweig: Thünen-Institut, 100 p
- 48
Hevekerl A, Kuenz A, Willke T, Vorlop K-D (2013) Biotechnological itaconic acid production - time saving optimization. In: 2nd European Congress of Applied Biotechnology and 9th European Congress of Chemical Engineering, The Hague, The Netherlands, April 21-25, 2013. European Federation of Chemical Engineering, p 1
- 49
Jurchescu I-M, Hamann J, Zhou X, Ortmann T, Kuenz A, Prüße U, Lang S (2013) Enhanced 2,3-butanediol production in fed-batch cultures of free and immobilized Bacillus licheniformis DSM 8785. Appl Microbiol Biotechnol 97:6715-6723, DOI:10.1007/s00253-013-4981-z
- 50
Kuenz A, Jurchescu I-M, Lang S, Prüße U (2012) 2,3-Butandiol-Produktion mittels immobilisierten Zellen in Fed-batch-Kulturen. Chemie Ingenieur Technik 84(8):1210, DOI:10.1002/cite.201250113
- 51
Hevekerl A, Kuenz A, Willke T, Vorlop K-D (2012) Filamentöse Pilze in Mikrotiterplatten - ein effizienter Weg zur Optimierung der Itaconsäureproduktion mit Aspergillus terreus. Chemie Ingenieur Technik 84(8):1198-1199 , DOI:10.1002/cite.201250101
- 52
Kuenz A, Hevekerl A, Willke T, Vorlop K-D (2012) High level itaconic acid production with Aspergillus terreus. In: Book of abstracts : symposium on bio-based production of organic acids : bbpoa2012 ; May 10th to May 11th, 2012. Frankfurt a M: DECHEMA, p 24
- 53
Kuenz A, Gallenmüller Y, Willke T, Vorlop K-D (2012) Microbial production of itaconic acid: developing a stable platform for high product concentrations. Appl Microbiol Biotechnol 96(5):1209-1216, DOI:10.1007/s00253-012-4221-y
- 54
Kuenz A, Willke T (2011) Natürliche Kunststoffe aus Zucker? Zuckerrübe 60(1):66
- 55
Rau U, Kuenz A, Wray V, Nimtz M, Wrenger J, Cicek H (2009) Production and structural analysis of the polysaccharide secreted by Trametes (Coriolus) versicolorATCC 200801. Appl Microbiol Biotechnol 81(5):827-837, DOI:10.1007/s00253-008-1700-2
- 56
Kuenz A (2008) Abschlussbericht zum Verbundvorhaben Mikrobielle Produktion von Itaconsäure : Teilverbund 1: FAL: "Itaconsäureherstellung aus nachwachsenden Rohstoffen als Ersatz für petrochemisch hergestellte Acrylsäure" ; Laufzeit des Vorhabens: 01.10.2004 - 30.11.2007, Berichtszeitraum: 01.10.2004 - 30.11.2007. Braunschweig: FAL, 53 p
- 57
Kuenz A (2008) Itaconsäureherstellung aus nachwachsenden Rohstoffen als Ersatz für petrochemisch hergestellte Acrylsäure. Braunschweig: Technische Univ, 144 p, Braunschweig, Techn Univ, Diss, 2008
- 58
Kuenz A (2007) Itaconsäureherstellung aus nachwachsenden Rohstoffen - Prozessoptimierung. SchrR Nachwachs Rohstoffe 30:257-258