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Thünen topic

World Food Supply and Global Resources

Feeding a growing world population without overexploiting the Earth's resource base. To achieve this goal, we participate in international networks, work on technical solutions for developing countries, analyze governance concepts, and assess the consequences of policy measures.

Hände halten ein Blatt Papier, auf dem ein Teller und Besteck zu sehen sind. Auf dem Teller ist eine Weltkarte gezeichnet, im Hintergrund ein Obst- und Gemüseregal im Supermarkt.
Dossier

The state of global food security

The main goal is clear defined: to end world hunger and undernourishment in all its forms by 2030. The challenges to reach this goal grow with the COVID-19 pandemic, consequences from climatic change as well as due to violence conflicts.

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Focus Dossier

Less is more: reducing food losses and waste

The production of safe food is resource-intensive. Nevertheless, one third of the quantities produced are thrown away. What strategies can help to prevent food loss and waste on their way from the fields to our plates?

Complete Dossier

  • A food warehouse from above

    How food loss and waste can arise

    An average foodstuff goes through about 33 hands before it can be inspected by the customer in the supermarket. Well-coordinated flows of goods enable a smooth process. Sometimes, however, a stone comes into the gearbox. This can also lead to food losses and waste.

  • Ein Flußdiagramm das verschiedene Abhängigkeiten, Zu- und Abflüsse von der Lebenserzeugung bis zum Verbraucher darstellt

    Food waste as an environmental pollutant

    To what extent does German food waste pollute the environment? And how much must greenhouse gases be reduced so that we can meet the United Nations‘ goal of halving the per capita food waste at the retail and consumer levels by 2030?

  • Plattfische, die nach dem Fang ins Meer zurückgeworfen werden

    Discards in marine fisheries

    Until a few years ago, fishers in EU waters were forced to discard fish if they had already exhausted their quota for this species or if the fish were too small. This rule was intended to protect stocks, but often had the opposite effect.


Involved Institutes

Contact

Daniela Weible
Institute of Market Analysis
Institute of Forestry
Head of Working Area Forestry Worldwide

Projects

Status
Institut
Titel
Beginn
Ende
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
food4future2 2 2025 2028
Läuft Stabsstelle Klima und Boden
KB
BWMAAK
AgriDENZ - An Alliance for the Climate 4 2024 2026
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
GEOS-EUDR: Earth observation for supporting deforestation-free supply chains 1 2024 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain 11 2023 2026
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Smallholder- Teak 11 2023 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Monitoring to reduce food waste in wholesale and retail 7 2023 2031
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
MA
Carbon Leak - Carbon leakage effects 6 2023 2026
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Analysis of forest management and reforestation potential in the Boeny region, Madagascar. 4 2023 2024
Läuft Institut für Biodiversität
BD
Challenges and impacts of global to local food systems 4 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Shaping Food Environments in Transitioning Economies 1 2023 2026
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
KB
CO2 footprints in the food chain (preliminary project) 11 2022 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Food waste from households and street markets in Zimbabwe 10 2022 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Preventing stored product pests in Germany 10 2022 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
MA
Fairtrade 2.0 2 2022 2026
Abgeschlossen Institut für Waldökosysteme
WO
GSP open ended working group 1 2022 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Competence Center for Out-of-Home Catering 12 2021 2025
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
Clean Fish - alternative food from cell culture 10 2021 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Quality requirements and food loss in fruit and vegetables 9 2021 2022
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Secondary cloud forests in Mexico (SCF) 8 2021 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Contribution of trade to sustainable development 6 2021 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Sustainability assessment of plant-based diets 1 2021 2028
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Efficient reduction of food waste in primary production 12 2020 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Efficient reduction of food waste in the processing sector 12 2020 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood-green 10 2020 2025
Läuft Institut für Seefischerei
SF
Impact of the use of offshore wind and other marine renewables on European fisheries 5 2020 2027
Läuft Institut für Agrartechnologie
AT
OL
LandLessFood-blue 3 2020 2025
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Fewer Soy Imports to Germany? 1 2020 2022
Läuft Institut für Seefischerei
SF
FI
Combatting climate change - a new Masters Course in Cabo Verde 1 2020 2026
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Ecological and Socioeconomic Functions of Tropical Lowland Rainforest Transformation Systems (EFForTS) 1 2020 2023
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Coastal ecosystem monitoring Cabo Verde 11 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Food losses at the producer-retailer interface - causes and options for action 10 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Efficient reduction of food waste in wholesale and retail trade 8 2019 2022
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Shedding light on the South Atlantic: a status assessment 6 2019 2023
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
WO
Forest Restoration 3 2019 2025
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
BW
Impact of meat and dairy exports on developing countries (IMMPEX) 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
What food waste is generated in German households? 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
AT
Legumes Translated 11 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
PB
EIP-AGRI focus group "Reducing food loss on the farm" 6 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Reduce food waste in commercial kitchens (ELoFoS) 6 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
Susatianable ressourced for aquafeeds in Iran 1 2018 2021
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
The way tariff rate quotas influence our agricultural markets 11 2017 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Accompanying research on the organization of deforestation-free supply chains 10 2017 2025
Läuft Institut für Agrarklimaschutz
AK
MAPB
Thünen Institutes Africa Concept 9 2017
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
PB
Collaboration Initiative Food Loss and Waste 6 2017
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Building materials for affordable housing ​made from bio-based and recycling resources (BioHome) 3 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Consumers' preferences and demand for poultry meat in Ghana 1 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
BW
Pathways to reduce food waste (REFOWAS) 6 2015 2020
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Cultivation of legumes and catch crop mixtures as ecological focus areas: Effects on biodiversity 2 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Landscape Forestry in the Tropics: REDD+ und Restoration 1 2015 2023
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Production costs sugar raw materials 9 2014 2025
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
AK
Capacity Building towards Food Security 9 2014 2022
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Effect of elevated CO2 concentrations on nitrogen uptake and remobilisation in the grain of wheat 5 2014 2019
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
LRAK
FACCE MACSUR - Agriculture and Climate Change 6 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Combination of offshore wind parks and marine aquaculture in the North sea - a realistic scenario? 4 2012 2015
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Risk to wheat yield by heat stress during anthesis 4 2012 2018
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
FishForFood 10 2011 2018
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Responses of barley genotypes to elevated CO2 1 2011 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
Feed less Food - concentrate reduced dairy goat keeping 1 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
All cattle for Jakarta? 5 2008 2010
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Crop: production systems und their economics 1 2006 2025
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
National Focal Centre of the UNECE ICP Vegetation 1 2001 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Long-term analysis of international meat markets 1 2001 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Impact of Trade Agreements 1 2001 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Renewable resources - economically analyzed 1 2001 2027
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
LR
Effectc of future climate change on crop yield and quality 1 1999 2018
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Further development of the Thünen model network - Farm models 12 1995
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  • 1 – 10 von 67 Projekten
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Publications

  1. 0

    Salehi H, Reiser S, Focken U (2025) Assessment of the nutritional and effluent properties of potential fish-meal-free diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W.) in Iran. Aquaculture Int 33(3):165, DOI:10.1007/s10499-025-01841-z

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069514.pdf

  2. 1

    Dahlke FT, Focken U (2025) Duale Flächennutzung durch Aquakultur und Photovoltaik in Vietnam . Bremerhaven: Thünen-Institut für Fischereiökologie, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2024/04, DOI:10.3220/PB1706615529000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067567.pdf

  3. 2

    Freund F, Soisontes S, Laquai V, Banse M (2025) Global land-use implications of preference shifts towards regional feed and sustainable diets in Germany and the European Union. Ecol Econ 228:108455, DOI:10.1016/j.ecolecon.2024.108455

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069191.pdf

  4. 3

    Moradi M, Fami HS, Barati AA, Schneider F, Mohammadi RS, Aramyan LH (2025) Leveraging contract farming to reduce leafy vegetable waste: a system dynamics approach from Kermanshah province of Iran. Cogent Food & Agriculture 11(1):2443270, DOI:10.1080/23311932.2024.2443270

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069324.pdf

  5. 4

    Holler S, Hall KR, Rayfield B, Zapata-Ríos G, Kübler D, Conrad O, Schmitz O, Bonannella C, Hengl T, Böhner J, Günter S, Lippe M (2025) Ubi es, room to roam? Extension of the LPB-RAP model capabilities for potential habitat analysis. Ecol Model 501:111005, DOI:10.1016/j.ecolmodel.2024.111005

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn069366.pdf

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