Weiter zum Inhalt

Themenfeld

Welternährung und globale Ressourcen

Die Ernährung einer wachsenden Weltbevölkerung sicherstellen, ohne die Ressourcenbasis der Erde zu übernutzen. Für dieses Ziel wirken wir in internationalen Netzwerken mit, arbeiten an technischen Lösungen für Entwicklungsländer, analysieren Governance-Konzepte und schätzen die Folgen politischer Maßnahmen ab.

Hände halten ein Blatt Papier, auf dem ein Teller und Besteck zu sehen sind. Auf dem Teller ist eine Weltkarte gezeichnet, im Hintergrund ein Obst- und Gemüseregal im Supermarkt.
Dossier

Aktuelle Lage der Welternährung

Das Hauptziel ist klar definiert: bis 2030 den Welthunger und die Unterernährung in all seinen Formen zu beenden. Die Herausforderungen, dieses Ziel zu erreichen, sind jedoch mit der COVID-19-Pandemie und den Folgen des Klimawandels und vor allem aufgrund von Gewaltkonflikten gewachsen.

Mehr erfahren

Dossier im Fokus

Weniger ist mehr: Lebensmittelverluste und Abfälle reduzieren

Die Produktion von sicheren Lebensmitteln ist ressourcenintensiv, dennoch wird ein Drittel der produzierten Mengen weggeworfen. Welche Strategien können dazu beitragen, Lebensmittelverluste und Abfälle vom Feld bis zum Teller zu vermeiden?

Zum kompletten Dossier

  • Ein Lebensmittellager von oben

    Wie Lebensmittelverschwendung entstehen kann

    Ein durchschnittliches Lebensmittel geht durch rund 33 Hände, bevor es im Supermarkt vom Kunden begutachtet werden kann. Gut aufeinander abgestimmte Warenflüsse ermöglichen einen reibungslosen Ablauf. Manchmal kommt jedoch ein Stein ins Getriebe. Auch so können Lebensmittelverluste und -abfälle entstehen.

  • Ein Flußdiagramm das verschiedene Abhängigkeiten, Zu- und Abflüsse von der Lebenserzeugung bis zum Verbraucher darstellt

    Lebensmittelabfälle belasten die Umwelt

    In welcher Größenordnung belasten deutsche Lebensmittelabfälle die Umwelt? Und wie viel Treibhausgase ließen sich einsparen, wenn wir es laut dem Ziel der Vereinten Nationen bis 2030 schaffen, die Nahrungsmittelverschwendung pro Kopf auf Einzelhandels- und Verbraucherebene zu halbieren?

  • Plattfische, die nach dem Fang ins Meer zurückgeworfen werden

    Rückwürfe in der Meeresfischerei

    Bis vor wenigen Jahren waren die Fischer in EU-Gewässern gezwungen, gefangene Fische zurückzuwerfen, wenn sie die erlaubte Fangmenge für diese Fischart schon ausgeschöpft hatten oder wenn die Fische zu klein waren. Diese Vorschrift war eigentlich zum Schutz der Bestände gedacht, bewirkte aber oft das Gegenteil.


Am Themenfeld beteiligte Institute

Ansprechpersonen

Daniela Weible
Institut für Marktanalyse
Institut für Waldwirtschaft
Leiter des Arbeitsbereichs Waldwirtschaft weltweit

Projekte

StatusInstitutTitelBeginnEnde
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
GEOS-EUDR: Erdbeobachtung zur Unterstützung entwaldungsfreier Lieferketten 1 2024 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
KB
KlimaLabel 11 2023 2026
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Smallholder- Teak 11 2023 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Monitoring zur Reduzierung der Lebensmittelabfälle im Groß- und Einzelhandel 7 2023 2031
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
MA
Carbon Leak - Kohlenstoff-Leakage-Effekte 6 2023 2026
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Analyse von Aufforstungs- und Wald-Managementpotentialen in der Region Boeny, Madagascar. 4 2023 2024
Läuft Institut für Biodiversität
BD
Herausforderungen und Auswirkungen globaler/lokaler Ernährungssysteme 4 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Gestaltung des Ernährungsumfelds in Schwellenländern 1 2023 2026
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
KB
KlimaLabel: CO2-Footprints in der Lebensmittelkette (Vorprojekt) 11 2022 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Lebensmittelabfälle in Haushalten und auf Straßenmärkten in Simbabwe 10 2022 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Abwehr von Vorratsschädlingen in Deutschland 10 2022 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
MA
Fairtrade 2.0 2 2022 2026
Abgeschlossen Institut für Waldökosysteme
WO
GSP open ended working group 1 2022 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Kompetenzstelle Außer-Haus-Verpflegung 12 2021 2024
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
Clean Fish - Alternative Lebensmittel aus der Zellkultur 10 2021 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Qualitätsanforderungen und Lebensmittelverluste bei Obst und Gemüse 9 2021 2022
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
Sekundäre Nebelwälder in Mexiko (SCF) 8 2021 2026
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Beitrag des Handels zur nachhaltigen Entwicklung 6 2021 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Nachhaltigkeitsbewertung einer pflanzenbasierten Ernährung 1 2021 2028
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Lebensmittelabfälle in der Primärproduktion effizient reduzieren 12 2020 2022
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Lebensmittelabfälle in der Verarbeitung effizient reduzieren 12 2020 2022
Läuft Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood-green 10 2020 2024
Läuft Institut für Seefischerei
SF
Auswirkungen der Nutzung der Offshore-Windenergie sowie anderer erneuerbarer Energien aus dem Meer auf die europäische Fischerei 5 2020 2027
Läuft Institut für Agrartechnologie
AT
OL
LandLessFood-blue 3 2020 2025
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Weniger Sojaimporte nach Deutschland? 1 2020 2022
Läuft Institut für Seefischerei
SF
FI
Mariner Studiengang in West-Afrika soll Klimawandel bekämpfen helfen 1 2020 2024
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Ökologische und sozioökonomische Funktionen tropischer Tieflandregenwald-Transformationssysteme (EFForTS) 1 2020 2023
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Monitoring der Küstenökosysteme in Cabo Verde 11 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Lebensmittelverluste an der Schnittstelle von Primärproduktion und Handel – Ursachen und Handlungsoptionen 10 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Effiziente Reduzierung der Lebensmittelverschwendung im Groß- und Einzelhandel 8 2019 2022
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Licht ins Dunkel bringen: eine Zustandsbewertung des Südatlantiks 6 2019 2023
Läuft Institut für Waldwirtschaft
WF
WO
Waldrestaurierung 3 2019 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
BW
Auswirkungen des Exports von Fleisch- und Milchprodukten auf Entwicklungsländer (IMMPEX) 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Welche Lebensmittelabfälle fallen in deutschen Haushalten an? 1 2019 2023
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
AT
Legumes Translated 11 2018 2022
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
AT
LandLessFood - concept 10 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
PB
EIP-AGRI focus group "Reducing food loss on the farm" 6 2018 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Lebensmittelabfälle in Großküchen reduzieren (ELoFoS) 6 2018 2022
Läuft Institut für Fischereiökologie
FI
Nachhaltige Rohstoffe für Fischfuttermittel im Iran 1 2018 2021
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Wie Zollquoten unsere Agrarmärkte beeinflussen 11 2017 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Begleitforschung zur Organisation von entwaldungsfreien Lieferketten 10 2017 2025
Läuft Institut für Agrarklimaschutz
AK
MAPB
Thünen Afrika-Konzept 9 2017
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
PB
Globale Initiative gegen Lebensmittelverluste und -abfälle 6 2017
Abgeschlossen Institut für Holzforschung
HF
Baumaterialien für den sozialen Wohnungsbau aus biobasierten und recycelten Rohstoffen (BioHome) 3 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
Präferenzen der Verbraucher für Geflügelfleisch in Ghana 1 2017 2020
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
BW
Lebensmittelabfälle reduzieren (REFOWAS) 6 2015 2020
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Leguminosen- und Zwischenfruchtanbau als Ökologische Vorrangflächen: Wirkung auf die Biodiversität 2 2015 2018
Abgeschlossen Institut für Waldwirtschaft
WF
Nachhaltige Tropenwaldbewirtschaftung im Landschaftskontext: REDD+ und Restauration 1 2015 2023
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Produktionskosten Zucker-Rohstoffe 9 2014 2024
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
AK
Capacity Building im Hinblick auf Ernährungssicherung 9 2014 2022
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Auswirkungen des CO2-Anstieg auf die Stickstoffaufnahme und Verlagerung in das Korn bei Winterweizen 5 2014 2019
Abgeschlossen Institut für Marktanalyse
MA
LRAK
FACCE MACSUR - Landwirtschaft und Klimawandel 6 2012 2017
Abgeschlossen Institut für Seefischerei
SF
Wie können Offshore-Windparks und marine Aquakultur in der Nordsee kombiniert werden? 4 2012 2015
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Gefährdung des Weizenertrags durch Hitzeperioden während der Blüte 4 2012 2018
Abgeschlossen Institut für Fischereiökologie
FI
FishForFood 10 2011 2018
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Reaktionen von Gerstegenotypen auf erhöhte CO2-Konzentrationen 1 2011 2014
Abgeschlossen Institut für Ökologischen Landbau
OL
"Feed less Food" - Kraftfutterreduzierte Milchziegenhaltung 1 2009 2014
Abgeschlossen Institut für Betriebswirtschaft
BW
Alle Rinder nach Jakarta? 5 2008 2010
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Ackerbau: Produktionssysteme und Wirtschaftlichkeit 1 2006 2024
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
Aktivitäten im Rahmen des UNECE ICP Vegetation 1 2001 2023
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Langfristige Analysen zum internationalen Fleischmarkt 1 2001 2025
Läuft Institut für Marktanalyse
MA
Effekte von Handelsabkommen 1 2001 2025
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Nachwachsende Rohstoffe – ökonomisch bewertet 1 2001 2027
Abgeschlossen Institut für Biodiversität
BD
LR
Auswirkungen des zukünftigen Klimawandels auf Ertrag und Qualität der Nahrungspflanzen 1 1999 2018
Läuft Institut für Betriebswirtschaft
BW
Weiterentwicklung des Thünen-Modellverbunds - Betriebswirtschaftliche Modelle 12 1995

Publikationen

  1. 0

    Trebbin A, Dame J (2024) "No farmers, no food!" : Landwirtschaft in Indien zwischen Agrarkrise und wirtschaftlicher Liberalisierung [online]. Geogr Rundsch 76(3):32-37, zu finden in <https://www.westermann.de/anlage/4663345/No-farmers-no-food-Landwirtschaft-in-Indien-zwischen-Agrarkrise-und-wirtschaftlicher-Liberalisierung> [zitiert am 05.03.2024]

  2. 1

    Jia X, Schneider F, Ning M, Ding J (2024) Aesthetic grading causes food losses without financially benefiting farmers: Micro-level evidence from China’s fresh apple supply chain. Waste Manag Res: Online First, Sep 2024, DOI:10.1177/0734242X241280097

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068767.pdf

  3. 2

    Bogenreuther J, Kastner T, Schneider F, Koellner T (2024) Biodiversity impact of food waste: Quantification for supply chain stages and products in Germany. J Ind Ecol 28(2):355-367, DOI:10.1111/jiec.13471

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067620.pdf

  4. 3

    Salehi H, Reiser S, Pourkazemi M, Focken U (2024) Complete replacement of fish meal with potential aquafeed ingredients for rainbow trout in Iran. Turk J Fish & Aquat Sci 24(3):TRJFAS24254, DOI:10.4194/TRJFAS24254

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067510.pdf

  5. 4

    Knoke T, Elsasser P, Kindu M (2024) Considering the land-cover elasticity of ecosystem service value coefficients improves assessments of large land-use changes. Ecosyst Services 68:101645, DOI:10.1016/j.ecoser.2024.101645

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068499.pdf

  6. 5

    Büttemeier M, Orr L (2024) Cutting food waste in food service. In: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (ed) 16. Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), 17.-20. January 2024 in Berlin.

  7. 6

    Grimm D, Sonntag E, Rahmann G (2024) Evaluation of different pasteurization and sterilization methods for oyster mushroom substrates. J Microbiol Biotechnol Food Sci 13(5):e10428, DOI:10.55251/jmbfs.10428

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068482.pdf

  8. 7

    Sundin N, Halvarsson R, Scherhaufer S, Schneider F, Eriksson M (2024) From plate to waste: Composition of school meal waste and associated carbon footprint and nutrient loss. Resources Conserv Recycl 206:107656, DOI:10.1016/j.resconrec.2024.107656

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068171.pdf

  9. 8

    Rasmussen LV, Grass I, Mehrabi Z, Smith OM, Bezner Kerr R, Blesh J, Garibaldi LA, Isaac ME, Kennedy CM, Wittman H, Batáry P, Buchori D, Cerda R, Chará J, Crowder DW, Darras K, DeMaster K, Garcia K, Gómez M, Levers C, et al (2024) Joint environmental and social benefits from diversified agriculture. Science 384(6691):87-93, DOI:10.1126/science.adj1914

  10. 9

    Schneider F, Schmidt TG, Banse M (2024) Lebensmittel effizienter nutzen - Raum für innovative Geschäftsmodelle [Using food more efficiently - The rise of innovative business models] [online]. Welternährung(6: Klima & Ressourcen), zu finden in <https://www.welthungerhilfe.de/welternaehrung/rubriken/klima-ressourcen/neue-geschaeftsmodelle-gegen-lebensmittelverschwendung> [zitiert am 19.06.2024]

  11. 10

    Czernik F, Trebbin A, Herzberg R (2024) Lebensmittelverluste und -abfälle : Ein Blick in die Gastronomie und den Einzelhandel [online]. Geogr Rundsch 76(11):34-38, zu finden in <https://www.westermann.de/anlage/4668968/Lebensmittelverluste-und-abfaelle-Ein-Blick-in-die-Gastronomie-und-den-Einzelhandel> [zitiert am 04.11.2024]

  12. 11

    Williams TG, Bürgi M, Debonne N, Diogo V, Helfenstein J, Levers C, Mohr F, Stratton AE, Verburg PH (2024) Mapping lock-ins and enabling environments for agri-food sustainability transitions in Europe. Sustain Sci 19(4):1221-1242, DOI:10.1007/s11625-024-01480-y

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068005.pdf

  13. 12

    Kuntscher M, Schneider F (2024) Nachhaltige Lebensmittelverarbeitung: Lebensmittelabfälle erfolgreich reduzieren. Food & Recht Praxis(02):8-10

  14. 13

    Sonntag E, Vidal A, Grimm D, Rahmann G, Groenigen JW van, Zanten H van, Parodi A (2024) Positioning earthworms in the future foods debate: a systematic review of earthworm nutritional composition in comparison to edible insects. J Insects Food Feed 10(5):733-756, DOI:10.1163/23524588-20230163

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067322.pdf

  15. 14

    Ahimbisibwe V, Zhunusova E, Kassa H, Günter S (2024) Technical efficiency drivers of farmer-led restoration strategies, and how substantial is the unrealised potential for farm output? Agric Syst 213:103799, DOI:10.1016/j.agsy.2023.103799

  16. 15

    Araujo Enciso SR, Chatzopoulos T, Laquai V, Boimah M, Haß M, Matthey H, Banse M, Jendrzejewski B, Hagemejer J, Zawalinska K, Krupin V, Abdelhady M, Revesz T (2024) TRADE4SD Fostering the positive linkages between trade and sustainable development : Deliverable 3.4 ; Report on impact of trade policies on agri-food value chains [online]. 61 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 20.06.2024]

  17. 16

    Goh EV, Sobratee-Fajurally N, Allegretti A, Sardeshpande M, Mustafa M, Azam-Ali SH, Omari R, Schott J, Chimonyo VGP, Weible D, Mutalemwa G, Mabhaudhi T, Massawe F (2024) Transforming food environments: a global lens on challenges and opportunities for achieving healthy and sustainable diets for all. Front Sustain Food Syst 8:1366878, DOI:10.3389/fsufs.2024.1366878

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068444.pdf

  18. 17

    Orr L, Goossens Y (2024) Trimming the plate: A comprehensive case study on effective food waste reduction strategies in corporate canteens. Sustainability 16(2):785, DOI:10.3390/su16020785

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067518.pdf

  19. 18

    Matthews P S, Baumann M, Levers C, Kuemmerle T, le Polain de Waroux Y (2024) Troubled waters at the frontier: Mapping forest-dependent people's access to surface water in the Dry Chaco. Appl Geogr 169:103342, DOI:10.1016/j.apgeog.2024.103342

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068501.pdf

  20. 19

    Levers C, Piquer-Rodríguez M, Gollnow F, Baumann M, Camino M, Gasparri NI, Gavier-Pizarro GI, le Polain de Waroux Y, Müller D, Nori J, Pötzschner F, Romero-Munoz A, Kuemmerle T (2024) What is still at stake in the Gran Chaco? Social-ecological impacts of alternative land-system futures in a global deforestation hotspot. Environ Res Lett 19(6):064003, DOI:10.1088/1748-9326/ad44b6

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068252.pdf

  21. 20

    Boimah M, Weible D (2023) "We prefer local but consume imported": Results from a qualitative study of dairy consumers in Senegal. J Int Food Agribusiness Market 35(2):244-260, DOI:10.1080/08974438.2021.1986453

  22. 21

    Herzberg R (2023) Beyond the blemishes : Causes and governance of food loss in upstream fruit and vegetable supply chains. Göttingen: Georg-August-Univ, xi, 121 p, Göttingen, Univ, Fak für Agrarwiss, Diss, 2023, DOI:10.53846/goediss-10174

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067392.pdf

  23. 22

    Schäfer F, Kammann UKR (2023) CLEAN FISH - alternative food from cell culture. Bremerhaven: Thünen Institute of Fisheries Ecology, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/36a, DOI:10.3220/PB1690784467000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066616.pdf

  24. 23

    Schäfer F, Kammann UKR (2023) CLEAN FISH - Alternative Lebensmittel aus der Zellkultur. Bremerhaven: Thünen-Institut für Fischereiökologie, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/36, DOI:10.3220/PB1690783541000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066615.pdf

  25. 24

    Rahmann G (2023) Die Landwirtschaft der Zukunft. Süd-Zeit(96):8-9

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066107.pdf

  26. 25

    Lehn F, Goossens Y, Schmidt TG (2023) Economic and environmental assessment of food waste reduction measures - Trialing a time-temperature indicator on salmon in HelloFresh meal boxes. J Cleaner Prod 392:136183, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.136183

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066200.pdf

  27. 26

    Dietz J, Treydte AC, Lippe M (2023) Exploring the future of Kafue National Park, Zambia: Scenario-based land use and land cover modelling to understand drivers and impacts of deforestation. Land Use Pol 126:106535, DOI:10.1016/j.landusepol.2023.106535

  28. 27

    Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Food waste and losses in the primary production. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/34a, DOI:10.3220/PB1691395231000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066635.pdf

  29. 28

    Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Food waste and losses in the processing sector. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/33a, DOI:10.3220/PB1691394846000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066634.pdf

  30. 29

    Pelikan J, Deblitz C, Assante-Ado C, Almadani I, Behrendt L, Boimah M, Chibanda C, Gunarathne A, Schott J, Thobe P, Weible D, Zamani O (2023) IMMPEX: Auswirkungen des Exports von Fleisch und Milchprodukten auf Entwicklungsländer. Braunschweig: IMMPEX-Team Thünen-Institut für Marktanalyse und Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 64 p, DOI:10.3220/MX1676368713000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066020.pdf

  31. 30

    Pelikan J, Deblitz C, Assante-Ado C, Almadani I, Behrendt L, Boimah M, Chibanda C, Gunarathne A, Schott J, Thobe P, Weible D, Zamani O (2023) IMMPEX: Impact of meat and dairy exports on developing countries. Braunschweig: IMMPEX-Team Thünen Institute of Marktet Analysis and Thünen Institute of Farm Economics, 64 p, DOI:10.3220/MX1676369293000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066021.pdf

  32. 31

    Springmann M, Kennard H, Dalin C, Freund F (2023) International food trade contributes to dietary risks and mortality at global, regional and national levels. Nature Food 4(10):886-893, DOI:10.1038/s43016-023-00852-4

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066995.pdf

  33. 32

    Orr L, Goossens Y, Heinrich M, Brüggemann N (2023) Jointly reducing food waste - the experiences of the German discussion forum for wholesale and retail. Sustainability 15(16):12289, DOI:10.3390/su151612289

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066492.pdf

  34. 33

    Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste im Verarbeitungssektor reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/33, DOI:10.3220/PB1690185921000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066602.pdf

  35. 34

    Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste in der Primärproduktion reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/34, DOI:10.3220/PB1690186424000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066603.pdf

  36. 35

    Athai J, Kuntscher M, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste in der Primärproduktion und in der Verarbeitung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 125 p, Thünen Working Paper 209, DOI:10.3220/WP1678867614000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066143.pdf

  37. 36

    Jahnke B, Kilian D (2023) Marktpotential und Kundenakzeptanz für unvollkommenes Obst und Gemüse: Ergebnisse von Verkaufstests im Öko-Handel [online]. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, zu finden in <https://orgprints.org/id/eprint/50522/> [zitiert am 01.12.2023]

  38. 37

    Lehn F, Goossens Y, Kuntscher M (2023) Nachhaltigkeitsbewertung von Demonstrationsprojekten zur Reduzierung von Lebensmittelverlusten und -abfällen in den Sektoren Primärproduktion und Verarbeitung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 104 p, Thünen Working Paper 211, DOI:10.3220/WP1682325526000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066266.pdf

  39. 38

    Boimah M, Weible D (2023) Origin and dairy consumption in West Africa: A cross-cultural analysis of consumer behaviour. Cogent Food & Agriculture 9(1):2226466, DOI:10.1080/23311932.2023.2226466

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066466.pdf

  40. 39

    Herzberg R, Schneider F, Banse M (2023) Policy instruments to reduce food loss prior to retail - Perspectives of fruit and vegetable supply chain actors in Europe. Waste Manag 170:354-365, DOI:10.1016/j.wasman.2023.09.019

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066923.pdf

  41. 40

    Herzberg R, Trebbin A, Schneider F (2023) Product specifications and business practices as food loss drivers - A case study in a retailer's upstream fruit and vegetable supply chains. J Cleaner Prod 417:137940, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.137940

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066583.pdf

  42. 41

    Pietrangeli R, Herzberg R, Cicatiello C, Schneider F (2023) Quality standards and contractual terms affecting food losses: the perspective of producer organisations in Germany and Italy. Foods 12(10):1984, DOI:10.3390/foods12101984

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066335.pdf

  43. 42

    Brüggemann N, Orr L (2023) Stand der Umsetzung der Beteiligungserklärung : Abschlussbericht 2022 ; Handelsforum RLV, Dialogforum des Groß- und Einzelhandels zur Reduzierung von Lebensmittelverschwendung ; Zu gut für die Tonne! Wuppertal: Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production, 26 p

  44. 43

    Lehn F, Schmidt TG (2023) Sustainability assessment of food-waste-reduction measures by converting surplus food into processed food products for human consumption. Sustainability 15(1):635, DOI:10.3390/su15010635

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065760.pdf

  45. 44

    Grimm D, Sonntag E (2023) The potential of mushroom production for food security and farmer incomes in Uganda. In: Tielkes E (ed) Competing pathways for equitable food systems transformation: trade-offs and synergies : Book of abstracts ; Tropentag 2023 International Research on Food Security, Natural Resource Management and Rural Development. Göttingen: Cuvillier, p 533

  46. 45

    Revesz T, Banse M, Abdelhady M, Araujo Enciso SR, Hagemejer J, Jendrzejewski B, Krupin V, Laquai V, Matthey H, Zawalinska K (2023) TRADE4SD : Fostering the positive linkages between trade and sustainable development ; Deliverable 3.2: Report on the modelling of social and distributional impact of trade and sustainability policies [online]. vii, 64 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 23.08.2024]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068644.pdf

  47. 46

    Jendrzejewski B, Hagemejer J, Zawalinska K, Krupin V, Banse M, Laquai V, Abdelhady M, Boimah M, Revesz T, Hoang V, Araujo Enciso SR, Matthey H (2023) TRADE4SD : Fostering the positive linkages between trade and sustainable development ; Deliverable 3.3: Report on modelling the environmental impact of trade and sustainability policies [online]. 91 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 23.08.2024]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068643.pdf

  48. 47

    Boimah M, Weible D, Chibanda C, Schott J (2022) "Value creation pays": a business model canvas approach to improve post-production activities in Senegal’s broiler industry [online]. Proc System Dynamics Innov Food Netw 2022:120-131, zu finden in <http://centmapress.ilb.uni-bonn.de/ojs/index.php/proceedings/article/view/2209> [zitiert am 04.07.2022], DOI:10.18461/pfsd.2022.2209

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065026.pdf

  49. 48

    Gunarathne A, Boimah M (2022) Analysis of the milk value chains in Ghana and Senegal: What can we learn? [online] Proc System Dynamics Innov Food Netw 2022:1-14, zu finden in <http://centmapress.ilb.uni-bonn.de/ojs/index.php/proceedings/article/view/2201> [zitiert am 04.07.2022]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065027.pdf

  50. 49

    Hermann C, Dahlke FT, Focken U, Trommsdorff M (2022) Aquavoltaics: dual use of natural and artificial water bodies for aquaculture and solar power generation. In: Gorjian S, Campana PE (eds) Solar energy advancements in agriculture and food production systems. London: Academic Press, pp 211-236

  51. 50

    Runge T, Banse M, Capelle C van, Schrader S (2022) Die ökonomische Bedeutung von Bodenbiodiversität - Entwicklungspfade bis 2050 am Beispiel des Weizenanbaus [online]. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 57:415-417, zu finden in <https://www.gewisola.de/files/Schriften_der_GEWISOLA_Bd_57_2022.pdf> [zitiert am 06.07.2022]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065042.pdf

  52. 51

    Boimah M, Chibanda C, Schott J, Awuni S (2022) Doing it right to alleviate poverty: application of the sustainable food value chain development framework to Ghana’s poultry sector. Int J Agric Sustain 20(7):1454-1469, DOI:10.1080/14735903.2022.2152605

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065712.pdf

  53. 52

    Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG, Leverenz D, Hafner G (2022) Efficient reduction of food waste in the food service sector. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/18a, DOI:10.3220/PB1653469072000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064906.pdf

  54. 53

    Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG, Leverenz D, Hafner G (2022) Effiziente Reduzierung von Lebensmittelabfällen in der Außer-Haus-Verpflegung. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/18, DOI:10.3220/PB1650966547000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064812.pdf

  55. 54

    Zamani O, Pelikan J, Schott J (2022) Export von Geflügel- und Milchprodukten nach Westafrika: Eine Analyse von Handelsdaten. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/12, DOI:10.3220/PB1648626374000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064748.pdf

  56. 55

    Zamani O, Pelikan J, Schott J (2022) Exports of poultry and dairy products to West Africa: An analysis based on trade data. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/12a, DOI:10.3220/PB1648626664000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064749.pdf

  57. 56

    Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2022) Impacts of import restrictions on poultry producers in Ghana. Q Open 2(1):qoac007, DOI:10.1093/qopen/qoac007

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064850.pdf

  58. 57

    Kuntscher M, Goossens Y, Schmidt TG (2022) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung reduzieren - Handlungsempfehlungen für die Praxis. Ernährungs Umschau 69(2):18-23, DOI:10.4455/eu.2022.004

  59. 58

    Trebbin A, Herzberg R, Schneider F (2022) Lebensmittelverluste bei Obst und Gemüse - die Rolle von Qualitätsanforderungen und Unternehmenspraktiken des Lebensmitteleinzelhandels. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 86 p, Thünen Working Paper 202, DOI:10.3220/WP1668584175000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065583.pdf

  60. 59

    Weber R, Lippe M, Günter S (2022) Mapping tropical forests: implications and challenges for deforested landscapes and forest restoration. Examples from Zambia, Ecuador and Philippines : [paper for] XV World Forestry Congress, Coex, Soul, Republic of Korea, 2-6 May 2022. 9 p

  61. 60

    Herzberg R, Schmidt TG, Keck M (2022) Market power and food loss at the producer-retailer interface of fruit and vegetable supply chains in Germany. Sustain Sci 17(6):2253-2267, DOI:10.1007/s11625-021-01083-x

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064515.pdf

  62. 61

    Heinrich M, Orr L, Brüggemann N, Schmidt TG (2022) Monitoring der Lebensmittelabfälle und -weitergabe im Dialogforum Groß- und Einzelhandel 2019/2020 - Betrachtung der Abschreibungen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 24 p, Thünen Working Paper 194, DOI:10.3220/WP1655198161000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064964.pdf

  63. 62

    Toledo-Aceves T, López-Barrera F, Vásquez-Reyes V, Günter S (2022) Restoration of tropical montane cloud forest in bracken dominated pastures: The role of nurse shrubs. Forest Ecol Manag 508:120055, DOI:10.1016/j.foreco.2022.120055

  64. 63

    Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG (2022) Schlussbericht zu Nr. 3.2 BNBest-BMBF 98 : effiziente Vermeidung von Lebensmittelabfällen in der Außer-Haus-Verpflegung (ELoFoS). Braunschweig: Thünen-Institut, 42 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065553.pdf

  65. 64

    Ferrer Velasco R, Lippe M, Tamayo F, Mfuni T, Sales-Come R, Mangabat C, Schneider T, Günter S (2022) Towards accurate mapping of forest in tropical landscapes: A comparison of datasets on how forest transition matters. Remote Sens Environ 274:112997, DOI:10.1016/j.rse.2022.112997

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064744.pdf

  66. 65

    Fischer R, Karcher DB (2022) Tropical deforestation: Does researchers' direct engagement with decision makers yield more policy impact and what are trade-offs with scientific independence? Forest Pol Econ 141:102759, DOI:10.1016/j.forpol.2022.102759

  67. 66

    Sonntag E, Grimm D, Rahmann G (2022) Vermiculture for human nutrition across scales - potentials and limitations. In: Rahmann G, Ardakani MR, David W, Hossain ST, Mayer J, Neuhoff D, Sciligo A, Zikeli S (eds) Proceedings : research for organic agriculture to tackle future challenges : ISOFAR International Scientific Workshops at the 2nd International Organic Expo October 1-3, 2022 in Goesan, South Korea. Bonn: ISOFAR, pp 299-304

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065425.pdf

  68. 67

    Pörtner LM, Lambrecht N, Springmann M, Bodirsky BL, Gaupp F, Freund F, Lotze-Campen H, Gabrysch S (2022) We need a food system transformation - In the face of the Russia-Ukraine war, now more than ever. One Earth 5(5):470-472, DOI:10.1016/j.oneear.2022.04.004

  69. 68

    Wiebe P, Zhunusova E, Lippe M, Ferrer Velasco R, Günter S (2022) What is the contribution of forest-related income to rural livelihood strategies in the Philippines' remaining forested landscapes? Forest Pol Econ 135:102658, DOI:10.1016/j.forpol.2021.102658

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064230.pdf

  70. 69

    Boimah M, Weible D (2021) Assessing protectionism and its impact from consumers' perspective: The case of Senegal's poultry import ban. World Food Pol 7(1):26-40, DOI:10.1002/wfp2.12025

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063526.pdf

  71. 70

    Al-Khateeb SA, Hussain A, Lange S, Almutari MM, Schneider F (2021) Battling food losses and waste in Saudi Arabia: Mobilizing regional efforts and blending indigenous knowledge to address global food security challenges. Sustainability 13:8402, DOI:10.3390/su13158402

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063798.pdf

  72. 71

    Borges R, Eyzaguirre IAL, Sa Leitao Barboza R, Boos K, Glaser M, Lopes PFM (2021) Combining knowledge systems helps understand the spatial dynamics of data-limited small-scale fisheries systems in Brazil: A methods analysis. Front Mar Sci 8:760535, DOI:10.3389/fmars.2021.760535

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064285.pdf

  73. 72

    Reetsch A, Schwärzel K, Kapp G, Dornack C, Masisi J, Alichard L, Robert H, Byamungu G, Rocha JL, Stephene S, Frederick B, Feger KH (2021) Data set of smallholder farm households in banana-coffee-based farming systems containing data on farm households, agricultural production and use of organic farm waste. Data Brief 35:106833, DOI:10.1016/j.dib.2021.106833

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064398.pdf

  74. 73

    Kazungu M, Ferrer Velasco R, Zhunusova E, Lippe M, Kabwe G, Gumbo DJ, Günter S (2021) Effects of household-level attributes and agricultural land-use on deforestation patterns along a forest transition gradient in the Miombo landscapes, Zambia. Ecol Econ 186:107070, DOI:10.1016/j.ecolecon.2021.107070

  75. 74

    Zamani O, Pelikan J, Schott J (2021) EU exports of livestock products to West Africa: An analysis of dairy and poultry trade data. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 35 p, Thünen Working Paper 162, DOI:10.3220/WP1610006088000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063214.pdf

  76. 75

    Rahmann G, Grimm D (2021) Food from 458 m2-calculation for a sustainable, circular, and local land-based and landless food production system. Organic Agric 11:187-198, DOI:10.1007/s13165-020-00288-1

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062402.pdf

  77. 76

    Schneider F, Lange S (2021) Food loss and waste - An urgent global topic tackled by joint Sino-German activities. In: Sino-German Agricultural and Food Update : No. 16, August - October 2021. Sino-German Agricultural Centre (DCZ), pp 3-6

  78. 77

    Leverenz D, Schneider F, Schmidt TG, Hafner G, Nevarez Z, Kranert M (2021) Food waste generation in Germany in the scope of European legal requirements for monitoring and reporting. Sustainability 13(12):6616, DOI:10.3390/su13126616

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063687.pdf

  79. 78

    Döbeling T, Pelikan J (2021) Free trade under a free trade agreement? The restrictiveness of tariff-rate quotas between the EU and Canada : Conference paper for the 16th Congress of the European Association of Agricultural Economists (EAAE), July 20-23, 2021, Virtual, postponed due to the Covid-19 crisis. 13 p

  80. 79

    Rahmann G, Azim K, Brányiková I, Chander M, David W, Erisman JW, Grimm D, Hammermeister A, Ji L, Kuenz A, Loes A K, Wan Mohtar WAA-QIB, Neuhoff D, Niassy S, Olowe VI, Schoeber M, Shade J, Ullmann J, Huis A van (2021) Innovative, sustainable, and circular agricultural systems for the future. Organic Agric 11:179-185, DOI:10.1007/s13165-021-00356-0

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063615.pdf

  81. 80

    Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) Investigating alternative poultry trade policies in the context of African Countries: evidence from Ghana. In: International Association of Agricultural Economists (IAAE) : 2021 Conference, August 17-31, 2021, Virtual. IAAE, DOI:10.22004/ag.econ.315173

  82. 81

    Orr L, Schmidt TG (2021) Lebensmittelabfälle im Handel reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/08, DOI:10.3220/PB1615472542000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063422.pdf

  83. 82

    Boimah M, Weible D, Weber SA (2021) Milking challenges while drinking foreign milk: the case of Ghana’s dairy sector. Int J Food Syst Dynam:14-25, DOI:10.18461/pfsd.2021.2003

  84. 83

    Schmidt TG, Orr L (2021) Monitoring der Lebensmittelabfälle im Groß- und Einzelhandel in Deutschland 2019: Daten des Lebensmitteleinzelhandels. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 31 p, Thünen Working Paper 168, DOI:10.3220/WP1613554682000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063357.pdf

  85. 84

    Schmidt TG, Orr L (2021) Monitoring food waste in the wholesale and retail sector in Germany 2019: Food retail data. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 29 p, Thünen Working Paper 168a, DOI:10.3220/WP1613555002000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063358.pdf

  86. 85

    Werner A, Risius A (2021) Motives, mentalities and dietary change: An exploration of the factors that drive and sustain alternative dietary lifestyles. Appetite 165:105425, DOI:10.1016/j.appet.2021.105425

  87. 86

    Goossens Y, Kuntscher M, Lehn F, Schmidt TG (2021) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/22, DOI:10.3220/PB1634130373000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064043.pdf

  88. 87

    Arlinghaus R, Lucas J, Weltersbach MS, Kömle D, Winkler HM, Riepe C, Kühn C, Strehlow HV (2021) Niche overlap among anglers, fishers and cormorants and their removals of fish biomass: A case from brackish lagoon ecosystems in the southern Baltic Sea. Fish Res 238:105894, DOI:10.1016/j.fishres.2021.105894

  89. 88

    Weltersbach MS, Riepe C, Lewin W-C, Strehlow HV (2021) Ökologische, soziale und ökonomische Dimensionen des Meeresangelns in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 83, DOI:10.3220/REP1611578297000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063300.pdf

  90. 89

    Leverenz D, Hafner G, Moussawel S, Kranert M, Goossens Y, Schmidt TG (2021) Reducing food waste in hotel kitchens based on self-reported data. Ind Mark Manag 93:617-627, DOI:10.1016/j.indmarman.2020.08.008

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062593.pdf

  91. 90

    Orr L, Schmidt TG (2021) Reducing food waste in retail. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/08a, DOI:10.3220/PB1615797125000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063434.pdf

  92. 91

    Schoeber M, Rahmann G, Freyer B (2021) Small-scale biogas facilities to enhance nutrient flows in rural Africa - relevance, acceptance, and implementation challenges in Ethiopia. Organic Agric 11:231-244, DOI:10.1007/s13165-020-00329-9

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063032.pdf

  93. 92

    Goossens Y, Kuntscher M, Lehn F, Schmidt TG (2021) Sustainability assessment of food waste reduction measures. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/22a, DOI:10.3220/PB1626851783000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063783.pdf

  94. 93

    Fritzenwallner R, Schneider F (eds) (2021) Tagungsband "Smart Waste" : Reduktion des Lebensmittelabfalls ; Nachhaltigkeit und Wirtschaftlichkeit durch die Digitalisierung und das Internet der Dinge. Wien: Bundesministerin für Landesverteidigung BMLV, 149 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064670.pdf

  95. 94

    Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) Tariff escalation and import bans in the economic partnership agreement between the EU and West Africa. In: 24th Annual conference on global economic analysis : "Global food system: opportunities and challenges" ; Colorado State University, Virtual Conference, June 23-25, 2021.

  96. 95

    Thies AJ, Schneider F, Efken J (2021) The meat we do not eat. A survey of meat waste in German hospitality and food service businesses. Sustainability 13(9):5059, DOI:10.3390/su13095059

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063621.pdf

  97. 96

    Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) To ban or not to ban? Implications of the recent ban on poultry imports by Ghana : Konferenzpapier anlässlich der 61. Jahrestagung der GEWISOLA (Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V.) „Transformationsprozesse im Agrar- und Ernährungssystem: Herausforderungen für die Wirtschafts- und Sozialwissenschaften", 22. bis 24. September 2021. GEWISOLA

  98. 97

    Kuenz A, Grimm D, Rahmann G (2021) Versatility of algae - exploring the potential of algae for nutrient circulation. Organic Agric 11:251-260, DOI:10.1007/s13165-020-00308-0

  99. 98

    Asante-Addo C, Weible D (2020) "Everybody likes chicken" - a focus group study of consumers in Ghana. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 55:241-251

  100. 99

    Schneider F (2020) 3.1. Felicitas Schneider: Lebensmittel und Abfall in Valentin Thurns TASTE THE WASTE. Thünen Rep 70:63-71

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062274.pdf

  101. 100

    Mayrhofer R, Menanteau-Ledouble S, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2020) Aeromonas spp. suggested as the causative agents of red spot disease in northern Vietnamese grass carp Ctenopharyngodon idella. Dis Aquat Organ 139:113-119, DOI:10.3354/dao03479

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062369.pdf

  102. 101

    Nansikombi H, Fischer R, Ferrer Velasco R, Lippe M, Kanungwe Kalaba F, Kabwe G, Günter S (2020) Can de facto governance influence deforestation drivers in the Zambian Miombo? Forest Pol Econ 120:102309, DOI:10.1016/j.forpol.2020.102309

  103. 102

    Palomeque X, Stimm B, Günter S (2020) Case study 3: Facilitating biodiversity through the shelter effects of Pinus patula and Alnus acuminata in montane ecosystems in southern Ecuador. ITTO Pol Dev Ser 24:89-91

  104. 103

    Ahimbisibwe V, Schröder J-M, Günter S (2020) Case study 6: The restoration of degraded tropical forests - a performance-based payments approach. ITTO Pol Dev Ser 24:97-99

  105. 104

    Herzberg R, Schmidt TG, Schneider F (2020) Characteristics and determinants of domestic food waste: a representative diary study across Germany. Sustainability 12(11):4702, DOI:10.3390/su12114702

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062374.pdf

  106. 105

    Rahmann G, Grimm D, Kuenz A, Hessel EF (2020) Combining land-based organic and landless food production: a concept for a circular and sustainable food chain for Africa in 2100. Organic Agric 10:9-21, DOI:10.1007/s13165-019-00247-5

  107. 106

    Asante-Addo C, Weible D, Pelikan J (2020) Consumers' preferences and demand for poultry meat in Ghana. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/16a, DOI:10.3220/PB1592221161000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062380.pdf

  108. 107

    Ferrer Velasco R, Köthke M, Lippe M, Günter S (2020) Deforestation drivers in the tropics, do jurisdictional scale and context matter? Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/08, DOI:10.3220/PB1581587318000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062133.pdf

  109. 108

    Fernandez-Zamudio M-A, Barco H, Schneider F (2020) Direct measurement of mass and economic harvest and post-harvest losses in spanish persimmon primary production. Agriculture 10(12):581, DOI:10.3390/agriculture10120581

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063000.pdf

  110. 109

    Kleiner T-M (2020) Does ideological polarisation mobilise citizens? Eur Polit Sci 19:573-602, DOI:10.1057/s41304-019-00228-y

  111. 110

    Eguiguren P, Ojeda Luna T, Torres B, Lippe M, Günter S (2020) Ecosystem service multifunctionality: Decline and recovery pathways in the Amazon and Chocó Lowland rainforests. Sustainability 12(18):7786, DOI:10.3390/su12187786

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062659.pdf

  112. 111

    Argyropoulos D, Bernaert N, Briaumont D, Chavrier N, Elorrieta MA, Féret S, Halbert C, Hartikainen H, Jaakkola M, Jimenez Perez S, Krol M, Power C, Rivereau A, Roels J, Rätsep R, Schneider F, Sermuksnyte-Alesiuniene K, Williams D, Vittuari M, Vooijs J, et al (2020) EIP-AGRI Focus Group : reducing food loss on the farm : final report April 2020 [online]. Bruxelles: European Commission, 27 p, zu finden in <https://ec.europa.eu/eip/agriculture/sites/default/files/eip-agri_fg_reducing_food_loss_on_the_farm_final_report_2020_en.pdf> [zitiert am 20.02.2023]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066048.pdf

  113. 112

    Goossens Y, Schmidt TG, Kuntscher M (2020) Evaluation of food waste prevention measures - The use of fish products in the food service sector. Sustainability 12(16):6613, DOI:10.3390/su12166613

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062580.pdf

  114. 113

    Goossens Y, Schmidt TG, Kuntscher M (2020) Evaluation of food waste prevention measures in the food service sector: can portioned salmon cut food waste, save costs and reduce environmental impacts? In: Eberle U, Smetana S, Bos U (eds) Proceedings 12th International conference on Life Cycle Assessment of Food (LCAFood2020), 13-16 October 2020, Berlin Virtually, Germany. Quakenbrück: DIL, pp 103-108

  115. 114

    Schneider F, Eriksson M (2020) Food waste (and loss) at the retail level. In: Reynolds C, Soma T, Spring C, Lazell J (eds) Routledge handbook of food waste. London; New York: Routledge

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061815.pdf

  116. 115

    Höhl M, Ahimbisibwe V, Stanturf JA, Elsasser P, Kleine M, Bolte A (2020) Forest landscape restoration - What generates failure and success? Forests 11(9):938, DOI:10.3390/f11090938

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062603.pdf

  117. 116

    Fischer R (2020) Functional interrelations of governance elements and their effects on tropical deforestation - combining qualitative and quantitative approaches. Göttingen: Univ Göttingen, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, 175 p, Göttingen, Univ, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, Diss

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063254.pdf

  118. 117

    Webb P, Benton T, Berdegue J, Fanzo J, Haddad L, Myers S, Qaim M, Resnick D, Springmann M, Freund F (2020) Future Food Systems: For people, our planet, and prosperity : Foresight 2.0. 203 p

  119. 118

    Fischer R, Giessen L, Günter S (2020) Governance effects on deforestation in the tropics: A review of the evidence. Environ Sci Pol 105:84-101, DOI:10.1016/j.envsci.2019.12.007

  120. 119

    Pelikan J, Deblitz C, Boimah M, Chibanda C, Schickramm L, Schott J, Weible D, Weber SA, Zamani O (2020) IMMPEX: Impact of Meat and Milk Product Exports on Developing Countries, Poster präsentiert auf dem GFFA, Berlin, 16.01.2020 bis 18.01.2020. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse; Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 1 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062057.pdf

  121. 120

    Asante-Addo C, Weible D (2020) Imported versus domestic chicken consumption in Ghana: Do attitudes and perceptions matter? J Int Food Agribusiness Market 32(5):503-526, DOI:10.1080/08974438.2020.1751767

  122. 121

    Schmidt TG, Orr L (2020) Lebensmittelabfälle - Messen ist der erste Schritt zu wirksamen Reduzierungsmaßnahmen [online]. Recht Z Eur Lebensmittelrecht(1):34-37, zu finden in <https://baeckerwelt.de/2020/?uid_issue=1361&uid_title=4> [zitiert am 01.04.2020], DOI:10.23789/1868-0763-2020-1-30

  123. 122

    Kuntscher M, Schmidt TG, Goossens Y (2020) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung - Ursachen, Hemmnisse und Perspektiven. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 72 p, Thünen Working Paper 161, DOI:10.3220/WP1607500978000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063075.pdf

  124. 123

    Orr L, Schmidt TG (2020) Monitoring der Lebensmittelverluste im Lebensmittelhandel. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 68 p, Thünen Working Paper 154, DOI:10.3220/WP1598947100000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062613.pdf

  125. 124

    Wegner A, Goossens Y, Schmidt TG (2020) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Vermeidung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 73 p, Thünen Working Paper 158, DOI:10.3220/WP1603713219000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062809.pdf

  126. 125

    Asante-Addo C, Weible D, Pelikan J (2020) Präferenzen der Verbraucher für Geflügelfleisch in Ghana. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/16, DOI:10.3220/PB1594196155000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062449.pdf

  127. 126

    Asante-Addo C, Weible D (2020) Profiling consumers based on information use and trust in a developing economy. Int J Consum Stud 44(3):285-295, DOI:10.1111/ijcs.12565

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062305.pdf

  128. 127

    Ferrer Velasco R, Köthke M, Lippe M, Günter S (2020) Scale and context dependency of deforestation drivers: Insights from spatial econometrics in the tropics. PLoS One 15(1):e0226830, DOI:10.1371/journal.pone.0226830

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062062.pdf

  129. 128

    Braga WB, Deklerck V, Espinoza E, Groening M, Koch G, Monteiro Pastore TC, Ramananantoandro T, Schröder H, Watkinson C, Wiedenhoeft AC, van Brusselen J, Bolanos J, Schmitz N (2020) Scientific methods for taxonomic and origin identification of timber [online]. GTTN (Global Timber Tracking Network), 6 p, zu finden in <https://www.researchgate.net/publication/342003654> [zitiert am 11.08.2021], DOI:10.13140/RG.2.2.28416.46087

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063816.pdf

  130. 129

    Ojeda Luna T, Eguiguren P, Günter S, Torres B, Dieter M (2020) What drives household deforestation decisions? Insights from the Ecuadorian lowland rainforests. Forests 11(11):1131, DOI:10.3390/f11111131

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062808.pdf

  131. 130

    Schmidt TG, Orr L (2020) Wo geht wie viel verloren? DLG Mitt(12):66-68

  132. 131

    Schneider F, Part F, Göbel C, Langen N, Gerhards C, Kraus GF, Ritter G (2019) A methodological approach for the on-site quantification of food losses in primary production: Austrian and German case studies using the example of potato harvest. Waste Manag 86:106-113, DOI:10.1016/j.wasman.2019.01.020

  133. 132

    Schmidt TG, Schneider F, Claupein E (2019) Food waste in private households in Germany : analysis of findings of a representative survey conducted by GfK SE in 2016/2017. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 50 p, Thünen Working Paper 92a, DOI:10.3220/WP1558690073000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061022.pdf

  134. 133

    Baig MB, Al-Zahrani KH, Schneider F, Straquadine GS, Mourad M (2019) Food waste posing a serious threat to sustainability in the Kingdom of Saudi Arabia – a systematic review. Saudi J Biol Sci 26(7):1743-1752, DOI:10.1016/j.sjbs.2018.06.004

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn060021.pdf

  135. 134

    Balieiro S, Witte T de, Lehnberger A (2019) International competitiveness of value chains for sugar beet and sugarcane: a combined approach to estimate production and processing costs in Brazil and Germany. Sugar Ind 144(8):444-450

  136. 135

    Asante-Addo C, Weible D (2019) Is there hope for domestically produced poultry meat? A choice experiment of consumers in Ghana. Agribusiness 36(2):281-298, DOI:10.1002/agr.21626

  137. 136

    Schmidt TG, Schneider F, Leverenz D, Hafner G (2019) Lebensmittelabfälle in Deutschland - Baseline 2015. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 103 p, Thünen Rep 71, DOI:10.3220/REP1563519883000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061131.pdf

  138. 137

    Rahmann G, Napp P (2019) Pro & Contra : Vertical farming als Öko-Anbausystem? Ökologie & Landbau(4):35-37

  139. 138

    Leverenz D, Moussawel S, Maurer C, Hafner G, Schneider F, Schmidt TG, Kranert M (2019) Quantifying the prevention potential of avoidable food waste in households using a self-reporting approach. Resources Conserv Recycl 150:104417, DOI:10.1016/j.resconrec.2019.104417

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061167.pdf

  140. 139

    Goossens Y, Wegner A, Schmidt TG (2019) Sustainability assessment of food waste prevention measures: review of existing evaluation practices. Front Sustain Food Syst 3(Oct.):Art. 90, DOI:10.3389/fsufs.2019.00090

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061427.pdf

  141. 140

    Jeon S, Sarker PK, Giessen L (2019) The forest policies of ASEAN and Montréal process: comparing highly and weakly formalized regional regimes. Forests 10(10):929, DOI:10.3390/f10100929

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn061478.pdf

  142. 141

    Adolwa IS, Schwarze S, Waswa B, Buerkert A (2019) Understanding system innovation adoption: A comparative analysis of integrated soil fertility management uptake in Tamale (Ghana) and Kakamega (Kenya). Renewable Agric Food Syst 34(4):313-325, DOI:10.1017/S1742170517000485

  143. 142

    Lippe M, Bithell M, Gotts N, Natalini D, Barbrook-Johnson P, Giupponi C, Hallier M, Hofstede GJ, Le Page Christophe, Matthews RB, Schlüter M, Smith P, Teglio A, Thellmann K (2019) Using agent-based modelling to simulate social-ecological systems across scales. Geoinformatica 23(2):269-298, DOI:10.1007/s10707-018-00337-8

  144. 143

    Schmidt TG, Baumgardt S, Blumenthal A, Burdick B, Claupein E, Dirksmeyer W, Hafner G, Klockgether K, Koch F, Leverenz D, Lörchner M, Ludwig-Ohm S, Niepagenkemper L, Owusu-Sekyere K, Waskow F (2019) Wege zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen. Agra Europe (Bonn) 60(47):D1-27

  145. 144

    Krome C, Schuele F, Jauncey K, Focken U (2018) Influence of a sodium formate / formic acid mixture on growth of juvenile common carp (Cyprinus carpio) fed different fishmeal replacement levels of detoxified Jatropha curcas kernel meal in practical, mixed diets. J Appl Aquacult 30(2):137-156, DOI:10.1080/10454438.2017.1412845

  146. 145

    Schmidt TG, Schneider F, Claupein E (2018) Lebensmittelabfälle in privaten Haushalten in Deutschland : Analyse der Ergebnisse einer repräsentativen Erhebung 2016/2017 von GfK SE. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 57 p, Thünen Working Paper 92, DOI:10.3220/WP1523264518000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059788.pdf

  147. 146

    Hönle SE, Meier T, Christen O (2017) Flächenbedarf und regionale Versorgungskapazitäten städtischer Ernährungsmuster am Beispiel Berlins. Ernährungs Umschau 64(1):11-19, DOI:10.4455/eu.2017.003

  148. 147

    Hönle SE, Meier T, Christen O (2017) Land use and regional supply capacities of urban food patterns: Berlin as an example. Ernährungs Umschau 64(1):11-19, DOI:10.4455/eu.2017.003

  149. 148

    Mayrhofer R, Menanteau-Ledouble S, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2017) Leaves from banana (Musa nana) and maize (Zea mays) have no phyto-prophylactic effects on the susceptibility of grass carp (Ctenopharyngodon idella) to Aeromonas hydrophila infection. BMC Vet Res 13:329, DOI:10.1186/s12917-017-1255-5

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059274.pdf

  150. 149

    Pucher J, Focken U (2017) Uptake of nitrogen from natural food into fish in differently managed polyculture ponds using 15N as tracer. Aquaculture Int 25(1):87-105, DOI:10.1007/s10499-016-0015-z

  151. 150

    Focken U (2016) Drei Fragen an ... : Prof.Dr. Ulfert Focken. Forschungsfelder(4):22

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057979.pdf

  152. 151

    Nguyen NT, Pucher J, Becker K, Focken U (2016) Earthworm powder as an alternative protein source in diets for common carp (Cyprinus carpioL.). Aquacult Res 47(9):2917-2927, DOI:10.1111/are.12743

  153. 152

    Krome C, Focken U (2016) Effects of earthworm, Perionyx excavatus meal in practical diets on growth and body composition of common carp, Cyprinus carpio. AACL Bioflux 9(2):340-344

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn056923.pdf

  154. 153

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2016) Effects of modified pond management on limnological parameters in small-scale aquaculture ponds in mountainous Northern Vietnam. Aquacult Res 47(1):56-70, DOI:10.1111/are.12465

  155. 154

    Zhao G, Hoffmann H, Yeluripati JB, Specka X, Nendel C, Coucheney E, Kuhnert M, Tao F, Constantin J, Raynal H, Teixeira E, Grosz BP, Doro L, Kiese R, Eckersteen H, Haas E, Cammarano D, Kassie BT, Moriondo M, Trombi G, et al (2016) Evaluating the precision of eight spatial Sampling schemes in estimating regional means of simulated yield for two crops. Environ Modelling Software 80:100-112, DOI:10.1016/j.envsoft.2016.02.022

  156. 155

    Mayrhofer R, Pucher J, Saleh M, Menanteau-Ledouble S, Bergmann S, Focken U, El-Matbouli M (2016) First detection of Cyprinid Herpesvirus 3 in cultured common carp in Vietnam. Fish Pathol 51(1):28-31, DOI:10.3147/jsfp.51.28

  157. 156

    Hoffmann H, Zhao G, Asseng S, Bindi M, Biernath C, Constantin J, Coucheney E, Dechow R, Doro L, Eckersteen H, Gaiser T, Grosz BP, Heinlein F, Kassie BT, Kersebaum KC, Klein C, Kuhnert M, Lewan E, Moriondo M, Nendel C, et al (2016) Impact of spatial soil and climate input data aggregation on regional yield simulations. PLoS One 11(4):e0151782, DOI:10.1371/journal.pone.0151782

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn057196.pdf

  158. 157

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2016) Jatropha curcas kernel meal as a replacement for fishmeal in practical Nile tilapia, Oreochromis niloticus feeds. AACL Bioflux 9(3):590-596

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn056874.pdf

  159. 158

    Mofya-Mukuka R, Kuhlgatz C (2015) Child malnutrition, agricultural diversification and commercialization among smallholders in Eastern Zambia. Lusaka: IAPRI, 24 p, Working Paper IAPRI 90

  160. 159

    Köchy M (2015) Climate-change impacts on farming systems in the next decades: Why worry when you have CAP? A workshop for decisionmakers. Workshop programme [online]. FACCE MACSUR Rep 6, zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/SP6-0> [zitiert am 10.12.2015]

  161. 160

    Focken U, Krome C, Jauncey K (2015) Do oxalates from plant-based aquafeeds impede growth of common carp Cyprinus carpio? In: University of Belgrade, Serbia / Faculty of Agriculture (eds) VII International Conference Water & Fish : Conference Proceedings ; June 10-12, 2015. Belgrade: University of Belgrade, Serbia / Faculty of Agriculture, pp 49-55

  162. 161

    Zhao G, Hoffmann H, Bussel LG van, Enders A, Specka X, Sosa C, Yeluripati JB, Tao F, Constantin J, Raynal H, Teixeira E, Grosz BP, Doro L, Zhao Z, Nendel C, Kiese R, Eckersteen H, Haas E, Vanuyrecht E, Wang E, et al (2015) Effect of weather data aggregation on regional crop simulation for different crops, production conditions, and response variables. Clim Res 65:141-157, DOI:10.3354/cr01301

  163. 162

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) 15N tracer application to evaluate nitrogen dynamics of food webs in two subtropical small-scale aquaculture ponds under different managements. Isotopes Environ Health Stud:in Press, DOI:10.1080/10256016.2014.922963

  164. 163

    Pucher J, Nikolaevskaya E, Focken U (2014) Apparent digestibility of earthworm meal in plant-based feeds for Nile Tilapia, Oreochromis niloticus (L.). In: Tielkes E (ed) Tropentag 2014 : Bridging the gap between the increasing knowledge and decreasing resources ; Book of abstracts ; Wednesday - Friday, Sept. 17-19, 2014 Czech University of Life Sciences Prague. Prague: Czech University of Life Sciences, p 158

  165. 164

    Efken J, Christoph-Schulz IB, Weible D, Käsbohrer A, Tenhagen B-A, Appel B, Bäurle H, Tamasy C, Spemann K (2014) Der Markt für Fleisch und Fleischprodukte [online]. German J Agric Econ 63(Suppl.):58-72, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D4&id=747&currPage=&type=4> [zitiert am 30.06.2014]

  166. 165

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2014) Development of aquafeeds for tilapia and carp using detoxified Jatropha carcas meal as protein source. In: Tielkes E (ed) Tropentag 2014 : Bridging the gap between the increasing knowledge and decreasing resources ; Book of abstracts ; Wednesday - Friday, Sept. 17-19, 2014 Czech University of Life Sciences Prague. Prague: Czech University of Life Sciences, p 163

  167. 166

    Pucher J, Nguyen NT, Trinh THY, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) Earthworm meal as fishmeal replacement in plant based feeds for Common Carp in semi-intensive aquaculture in rural northern Vietnam. Turk J Fish & Aquat Sci 14:557-565, DOI:10.4194/1303-2712-v14_2_27

  168. 167

    Krome C, Jauncey K, Fedderke S, Focken U (2014) Effect of replacing different levels on dietary fishmeal with Jatropha carcas kernel meal on the development of Nile tilapia Oreochromis niloticus (Linnaeus, 1758). J Appl Ichthyol 30:507-512, DOI:10.1111/jai.12414

  169. 168

    Junker F, Wolf V, Banse M (2014) Feed - Food - Fuel: a perspective for Africa : Paper prepared for the 17th Annual Conference on Global Economic Analysis "New Challenges in Food Policy, Trede and Economic Vulnerability" ; Dakar, Senegal, June 18-20, 2014 [online]. 16 p, zu finden in <https://www.gtap.agecon.purdue.edu/resources/res_display.asp?RecordID=4421> [zitiert am 04.09.2014]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn053801.pdf

  170. 169

    González Mellado AA, Kuhlgatz C, Salamon P (2014) Modeling the economic contribution of livestock to households in African countries - what data do we have and what do we still need? In: Conference proceedings of the 2014 GTAP conference in Dakar, Senegal. Purdue: GTAP, p 18

  171. 170

    Mofya-Mukuka R, Kuhlgatz C (2014) Nutritional effects of agricultural diversification and commercialization in children in Zambia : paper selected for presentation at the AAEA Annual Conference, 27-29, 2014 ; Minneapolis, USA. Milwaukee: AAEA, 27 p

  172. 171

    Pucher J, Gut T, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Viet PH, Ngoc NT, Lamers M, Streck T, Focken U (2014) Pesticide-contaminated feeds in integrated grass carp aquaculture: toxicology and bioaccumulation. Dis Aquat Organ 108:137-147, doi:10.3354/dao02710

  173. 172

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) Pond management strategies for small-scale aquaculture in northern Vietnam: fish production and economic performance. Aquaculture Int 23(1):297-314, DOI:10.1007/s10499-014-9816-0

  174. 173

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2014) Testing two different phytases in Jatrophas carcas kernel meal based diets for Nile tilapia, Oreochromis nilticus. Israeli J Aquacult(Spec. Iss.):1-11

  175. 174

    Banse M, Brouwer F, Palatnik RR, Sinabell F (2014) The economics of european agriculture under conditions of climate change (editorial) [online]. German J Agric Econ 63(3):131-132, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D2&id=765&currPage=&type=2> [zitiert am 03.11.2014]

  176. 175

    Offermann F, Deblitz C, Golla B, Gömann H, Haenel H-D, Kleinhanß W, Kreins P, Ledebur O von, Osterburg B, Pelikan J, Röder N, Rösemann C, Salamon P, Sanders J, Witte T de (2014) Thünen-Baseline 2013-2023: Agrarökonomische Projektionen für Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 112 p, Thünen Rep 19, DOI:10.3220/REP_19_2014

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn053620.pdf

  177. 176

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2013) 15N tracer application to evaluate nitrogen dynamics of food webs in two subtropical small scale aquaculture ponds under different managements. In: Book of abstracts / Jahrestagung der Arbeitsgemeinschaft Stabile Isotope (ASI), 30.09.-02.10.2013, Braunschweig.

  178. 177

    Braunmiller K, Köchy M (2013) Background information on Shared Socioeconomic Pathways for use in MACSUR case studies [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/R-H2.1-1/25> [zitiert am 14.11.2013]

  179. 178

    Köchy M, Banse M (2013) Capacity building and workshop coordination in MACSUR [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.2/6> [zitiert am 13.11.2013]

  180. 179

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2013) Comparison of photometric methods for determination of phytate in Jatropha carcass kernel meal (JKM). Proc Soc Nutr Physiol 22:62

  181. 180

    Manderscheid R, Weigel H-J (2013) Das Braunschweiger FACE-Experiment. Promet 38(1-2):20-31

  182. 181

    Bellocchi G, Ma S, Köchy M, Braunmiller K (2013) Datasets classification and criteria for data requirements [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/29/pdf_2> [zitiert am 12.11.2013]

  183. 182

    Stadtlander T, Levavi Sivan B, Kerem Z, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Francis G, Focken U (2013) Effects of a saponin fraction extracted from Trigonella foenum-graecum L. and two commercially available saponins on sex ratio and gonad histology of Nile tilapa fry, Oreochromis niloticus (L.). J Appl Ichthyol 29(1):265-267, DOI:10.1111/jai.12002

  184. 183

    Köchy M (2013) FACCE MACSUR Kickoff-Meeting [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.0/2> [zitiert am 12.11.2013]

  185. 184

    Köchy M, Banse M (2013) Final products [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.1/7> [zitiert am 12.11.2013]

  186. 185

    Köchy M (2013) Hub website and administrative tasks [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/D-H3.1-3/22> [zitiert am 12.11.2013]

  187. 186

    Bellocchi G, Ma S, Köchy M, Braunmiller K (2013) Identified grassland-livestock production systems and related models [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/28/pdf_1> [zitiert am 12.11.2013]

  188. 187

    Pucher J, Steinbronn S, Mayrhofer R, Schad I, El-Matbouli M, Focken U (2013) Improved sustainable aquaculture systems for small-scale farmers in Northern Vietnam. In: Fröhlich HL, Schreinemachers P, Stahr K, Clemens G (eds) Sustainable land use and rural development in Southeast Asia: innovations and policies for mountainous areas. New York; Berlin; Heidelberg: Springer, pp 281-317

  189. 188

    Pucher J, Steinbronn S, Nguyen NT, Dongmeza E, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2013) Improved Sustainable Aquaculture Systems for Small-Scale Farmers in Northern Vietnam. In: Book of abstracts / Aquaculture 2013, Nov. 3-7, 2013, Las Palmas de GC, Spanien.

  190. 189

    Pucher J, Focken U (2013) Intensification of common carp culture in rural areas of Northern Vietnam by plant-based feeds with protein sources of different qualities. In: Conference Proceedings : VI International Conference "Water & Fish ; Belgrade, Serbia ; 12-14 June 2013. Belgrade: Univ, pp 44-49

  191. 190

    Henseler M, Piot-Lepetit I, Ferrari E, González Mellado AA, Banse M, Grethe H, Parisi C, Helaine S (2013) On the asynchronous approvals of GM crops: Potential market impacts of a trade disruption of EU soy imports. Food Policy 41:166-176, DOI:10.1016/j.foodpol.2013.05.005

  192. 191

    Lawrence P, Weinreich O, Stadtlander T, Focken U, Levavi Sivan B, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Kerem Z, Becker K (2013) Oxygen consumption of tilapia eggs/larvae up to 12.25 days after ferilisation. In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 158-159

  193. 192

    Ohm M (2013) Phosphor - Wichtig wie Wasser, endlich wie Öl. Agrar Info Agrarkoordination(189):1-4

  194. 193

    Stadtlander T, Levavi Sivan B, Kerem Z, Qutob M, Abu-Lafi S, Dweik H, Weinreich O, Lawrence P, Focken U, Becker K (2013) Saponin fractions from fenugreek, Trigonella foenum graecum L. and the soap bark tree, Quillaja saponaria L., as dietary additives for Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.). In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 1-13

  195. 194

    Köchy M (2013) Strategy for the dissemination of outputs at national, EU, and global levels [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/D-H2.4/3> [zitiert am 12.11.2013]

  196. 195

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2013) Testing two different phytases in a Jatrophas curcas kernel meal based diet for Nile tilapia, Oreochromis niloticus. In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 1-10

  197. 196

    Köchy M, Zimmermann A (2013) Workshop on regional pilot studies : 5-7 June 2013, Braunschweig [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/R-H1.2.1/21> [zitiert am 12.11.2013]

  198. 197

    Erbs M, Manderscheid R, Weigel H-J (2012) A combined rain shelter and free-air CO2 enrichment system to study climate change impacts on plants in the field. Methods Ecol Evol 3(1):81-88, DOI:10.1111/j.2041-210X.2011.00143.x

  199. 198

    Pucher J, Nguyen NT, Trinh THY, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2012) Earthworm meal as alternative animal protein source for full and supplemental feeds for common carp (Cyprinus carpio L.). In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 167-168

  200. 199

    Nguyen NT, Focken U (2012) Earthworms as a potential source of animal protein for aquafeeds for common carp. Proc Soc Nutr Physiol(21):167

  201. 200

    Burrell AM, Ferrari E, González Mellado AA, Michalek J (2012) EU market access for agricultural products in the Doha Development Round: a sensitive issue : paper prepared for presentation at the International Association of Agricultural Economics (IAAE) 2012 Triennial Conference, Foz do Iguaco. Brazil 18-24 August 2012. IAAE, 18 p

  202. 201

    Poppenborg P, Schröder J-M, Appuhn M (2012) Evaluating the economic potential of tree-based land uses to alleviate rural poverty in the Ashanti region, Ghana. Forests Trees Livelihoods 21(3):207-220, DOI:10.1080/14728028.2012.732823

  203. 202

    Pucher J, Nguyen NT, Yen TTH, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2012) Feeding fish without fishmeal: earthworm meal as alternative animal protein source in rural areas. In: Tropentag 2012 : Resilience of agricultural systems against crises. Göttingen: Cuvillier, p 75

  204. 203

    Mayrhofer R, Soliman H, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2012) Grass-carp mortality in northern Vietnam. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 169-170

  205. 204

    Manderscheid R, Ewert F, Kage H, Müller J, Siebert S, Weigel H-J (2012) Integrierte Multiskalenmodelle: ein neuer systemübergreifender Ansatz bei Kulturpflanzen zur Anwendung in der Biomasse- und Klimafolgenforschung auf der Grundlage innovativer Experimente. Mitt Gesellsch Pflanzenbauwiss 24:277-278

  206. 205

    Krome C, Jauncey K, Focken U (2012) Jatropha curcas Kernel Meal as a protein source in aquaculture diets. In: Tropentag 2012 : Resilience of agricultural systems against crises. Göttingen: Cuvillier, p 1

  207. 206

    Pucher J, Gut T, Mayrhofer R, Lamers M, Streck T, El-Matbouli M, Focken U (2012) Pesticides on feed material for grass carp: toxicology and accumulation in fish. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 121-122

  208. 207

    Müller JL, Pucher J, Tran TNT, Focken U, Kreuzer M (2012) The potential of vermiculture to produce on-farm feed resources for aquaculture in mountainous areas in North Vietnam. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 113-114

  209. 208

    Focken U, Dongmeza E, El-Matbouli M, Mayrhofer R, Pucher J, Steinbronn S, Nguyen NT (2012) Upland aquaculture in Yen Chau district (Son La Province, Northern Vietnam): status, limitations and possible innovations for sustainable development. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 171-172

  210. 209

    Stadtlander T, Khalil WKB, Levavi Sivan B, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Kerem Z, Focken U, Becker K (2011) Effects of saponin fractions from Trigonella foenum-graecum and Balanites aegyptiaca on gene expression of GH, IGF-1 and their respective receptors, growth, nutrient utilization, body composition, oxygen consumption and plasma IGF-1 in Nile tilapia (Oreochromis niloticus, L.). In: Liu L, Fitzsimmons K (eds) Better science, better fish, better life : Proceedings of the ninth International Symposium on Tilapia in Aquaculture. Washington, DC: USAID, pp 245-259

  211. 210

    Deblitz C, Kristedi T, Hadi PU, Triastono J, Puspadi K, Nasrullah (2011) Final report Benchmarking the beef supply chain in eastern Indonesia [online]. Canberra, Australia: ACIAR, 96 p, zu finden in <https://www.aciar.gov.au/publication/benchmarking-beef-supply-chain-eastern-indonesia-final-report> [zitiert am 15.08.2016]

  212. 211

    Acharya L, Pucher J, Schad I, Focken U, Hoffmann V (2011) Intensifying fish pond business: an interdisciplinary innovation study on information needs of black Thai farmers in Chieng Khoi Commune, Vietnam. In: Becker M (ed) Development on the margin : book of abstracts ; [October 5 - 7, 2011, University of Bonn] / Tropentag 2011, international research on food security, natural resource management and rural development. Göttingen: Cuvillier, p 1

  213. 212

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2011) Interaction of natural food and supplemental feeding for common carp in semi-intensively managed ponds in the marginal uplands of Son La Province, Northern Vietnam. In: Becker M (ed) Development on the margin : book of abstracts ; [October 5 - 7, 2011, University of Bonn] / Tropentag 2011, international research on food security, natural resource management and rural development. Göttingen: Cuvillier, p 1 p

  214. 213

    Burrell AM, Ferrari E, González Mellado AA, Himics M, Michalek J, Shrestha S, Doorslaer B van (2011) Potential EU-Mercosur Free Trade Agreement: Impact Assessment : Volume 1: Main results. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 136 p, JRC Sci Techn Rep, DOI:10.2791/66155

  215. 214

    González Mellado AA, M'Barek R, Nii-Naate Z, Goncalves N, Spinoglio M (2011) The importance of non-tariff measures for African agricultural and food trade to the EU : evidence from selected countries. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 90 p, JRC Sci Techn Rep, DOI:10.2791/69743

  216. 215

    Rahmann G, Oppermann R (2010) "Feed less Food" als eine Möglichkeit, die zunehmende Weltbevölkerung zu ernähren. Landbauforsch SH 341:75-84

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn047261.pdf

  217. 216

    Erbs M, Manderscheid R, Jansen G, Seddig S, Pacholski AS, Weigel H-J (2010) Effects of free-air CO2 enrichment and nitrogen supply on grain quality parameters and elemental composition of wheat and barley grown in a crop rotation. Agric Ecosyst Environ 136(1-2):59-68, DOI:10.1016/j.agee.2009.11.009

  218. 217

    Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2010) Improvements in pond management and application of low-cost fish feed increase fish production and raise the benefit of small scale aquaculture systems in Yen Chau. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. pp 25-26

  219. 218

    Dongmeza E, Francis G, Steinbronn S, Focken U, Becker K (2010) Investigations on the digestibility and metabolizability of the major nutrients and energy of maize leaves and barnyard grass in grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquacult Nutr 16(3):313-326, DOI:10.1111/j.1365-2095.2009.00667.x

  220. 219

    González Mellado AA, Helaine S, Rau ML, Tothova M (2010) Non-tariff measures affecting agro-food trade between the EU and Africa : summary of a workshop. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 86 p, EUR Sci Techn Res Ser

  221. 220

    Mayrhofer R, Soliman H, Saleh M, Pucher J, Focken U, Trang T, El-Matbouli M (2010) Preliminary results on the cause of grass-carp disease outbreak in Yen Chau, Son La Province, Vietnam. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. pp 103-104

  222. 221

    McCullagh JS, Gaye-Siessegger J, Focken U (2010) Studies on amino acid metabolism in rainbow trout: effect of dietary amino acid composition on growth performance and Omega13 C of amino acids. EAAP Sci Ser 127:143-144

  223. 222

    Steinbronn S, Nguyen NT, Dongmeza E, Focken U (2010) Upland aquaculture in Yen Chau District (Son La province, Northern Vietnam): Role of aquaculture in nutrient flows and livelihoods of local people. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. p 24

  224. 223

    González Mellado AA (2008) Free trade agreements and household in Mexico - a comprehensive welfare analysis. In: [Proceedings of the] Regional Meeting on Computable General Equilibrium (CGE) Modeling in Latin America, Alajuela, Costa Rica, November 24th - 25th, 2008.

  225. 224

    González Mellado AA (2008) Regional input-output tables : Mexico. In: The GTAP 7 data base. West Lafayette: Center for Global Trade Analysis, Purdue Univ

    Nach oben