Themenfeld
Welternährung und globale Ressourcen
Die Ernährung einer wachsenden Weltbevölkerung sicherstellen, ohne die Ressourcenbasis der Erde zu übernutzen. Für dieses Ziel wirken wir in internationalen Netzwerken mit, arbeiten an technischen Lösungen für Entwicklungsländer, analysieren Governance-Konzepte und schätzen die Folgen politischer Maßnahmen ab.
Dossier
Aktuelle Lage der Welternährung
Das Hauptziel ist klar definiert: bis 2030 den Welthunger und die Unterernährung in all seinen Formen zu beenden. Die Herausforderungen, dieses Ziel zu erreichen, sind jedoch mit der COVID-19-Pandemie und den Folgen des Klimawandels und vor allem aufgrund von Gewaltkonflikten gewachsen.
Ansprechpersonen
- Telefon
- +49 531 2570 1281
- daniela.weible@thuenen.de
- Telefon
- +49 40 739 62 333
- sven.guenter@thuenen.de
Leiter des Arbeitsbereichs Waldwirtschaft weltweit
Projekte
Status | Institut | Titel | Beginn | Ende |
---|---|---|---|---|
Läuft | Institut für Waldwirtschaft WF | GEOS-EUDR: Erdbeobachtung zur Unterstützung entwaldungsfreier Lieferketten | 1 2024 | 2026 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA KB | KlimaLabel | 11 2023 | 2026 |
Läuft | Institut für Waldwirtschaft WF | Smallholder- Teak | 11 2023 | 2026 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Monitoring zur Reduzierung der Lebensmittelabfälle im Groß- und Einzelhandel | 7 2023 | 2031 |
Läuft | Institut für Waldwirtschaft WF MA | Carbon Leak - Kohlenstoff-Leakage-Effekte | 6 2023 | 2026 |
Abgeschlossen | Institut für Waldwirtschaft WF | Analyse von Aufforstungs- und Wald-Managementpotentialen in der Region Boeny, Madagascar. | 4 2023 | 2024 |
Läuft | Institut für Biodiversität BD | Herausforderungen und Auswirkungen globaler/lokaler Ernährungssysteme | 4 2023 | |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Gestaltung des Ernährungsumfelds in Schwellenländern | 1 2023 | 2026 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA KB | KlimaLabel: CO2-Footprints in der Lebensmittelkette (Vorprojekt) | 11 2022 | 2023 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Lebensmittelabfälle in Haushalten und auf Straßenmärkten in Simbabwe | 10 2022 | 2025 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Abwehr von Vorratsschädlingen in Deutschland | 10 2022 | 2025 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA MA | Fairtrade 2.0 | 2 2022 | 2026 |
Abgeschlossen | Institut für Waldökosysteme WO | GSP open ended working group | 1 2022 | 2023 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Kompetenzstelle Außer-Haus-Verpflegung | 12 2021 | 2024 |
Abgeschlossen | Institut für Fischereiökologie FI | Clean Fish - Alternative Lebensmittel aus der Zellkultur | 10 2021 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Qualitätsanforderungen und Lebensmittelverluste bei Obst und Gemüse | 9 2021 | 2022 |
Läuft | Institut für Waldwirtschaft WF | Sekundäre Nebelwälder in Mexiko (SCF) | 8 2021 | 2026 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Beitrag des Handels zur nachhaltigen Entwicklung | 6 2021 | 2025 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Nachhaltigkeitsbewertung einer pflanzenbasierten Ernährung | 1 2021 | 2028 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Lebensmittelabfälle in der Primärproduktion effizient reduzieren | 12 2020 | 2022 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Lebensmittelabfälle in der Verarbeitung effizient reduzieren | 12 2020 | 2022 |
Läuft | Institut für Ökologischen Landbau OL AT | LandLessFood-green | 10 2020 | 2024 |
Läuft | Institut für Seefischerei SF | Auswirkungen der Nutzung der Offshore-Windenergie sowie anderer erneuerbarer Energien aus dem Meer auf die europäische Fischerei | 5 2020 | 2027 |
Läuft | Institut für Agrartechnologie AT OL | LandLessFood-blue | 3 2020 | 2025 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Weniger Sojaimporte nach Deutschland? | 1 2020 | 2022 |
Läuft | Institut für Seefischerei SF FI | Mariner Studiengang in West-Afrika soll Klimawandel bekämpfen helfen | 1 2020 | 2024 |
Abgeschlossen | Institut für Betriebswirtschaft BW | Ökologische und sozioökonomische Funktionen tropischer Tieflandregenwald-Transformationssysteme (EFForTS) | 1 2020 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Seefischerei SF | Monitoring der Küstenökosysteme in Cabo Verde | 11 2019 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Lebensmittelverluste an der Schnittstelle von Primärproduktion und Handel – Ursachen und Handlungsoptionen | 10 2019 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Effiziente Reduzierung der Lebensmittelverschwendung im Groß- und Einzelhandel | 8 2019 | 2022 |
Abgeschlossen | Institut für Seefischerei SF | Licht ins Dunkel bringen: eine Zustandsbewertung des Südatlantiks | 6 2019 | 2023 |
Läuft | Institut für Waldwirtschaft WF WO | Waldrestaurierung | 3 2019 | 2024 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA BW | Auswirkungen des Exports von Fleisch- und Milchprodukten auf Entwicklungsländer (IMMPEX) | 1 2019 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Welche Lebensmittelabfälle fallen in deutschen Haushalten an? | 1 2019 | 2023 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD AT | Legumes Translated | 11 2018 | 2022 |
Abgeschlossen | Institut für Ökologischen Landbau OL AT | LandLessFood - concept | 10 2018 | 2020 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA PB | EIP-AGRI focus group "Reducing food loss on the farm" | 6 2018 | 2020 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Lebensmittelabfälle in Großküchen reduzieren (ELoFoS) | 6 2018 | 2022 |
Läuft | Institut für Fischereiökologie FI | Nachhaltige Rohstoffe für Fischfuttermittel im Iran | 1 2018 | 2021 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Wie Zollquoten unsere Agrarmärkte beeinflussen | 11 2017 | 2025 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Begleitforschung zur Organisation von entwaldungsfreien Lieferketten | 10 2017 | 2025 |
Läuft | Institut für Agrarklimaschutz AK MAPB | Thünen Afrika-Konzept | 9 2017 | |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA PB | Globale Initiative gegen Lebensmittelverluste und -abfälle | 6 2017 | |
Abgeschlossen | Institut für Holzforschung HF | Baumaterialien für den sozialen Wohnungsbau aus biobasierten und recycelten Rohstoffen (BioHome) | 3 2017 | 2020 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA | Präferenzen der Verbraucher für Geflügelfleisch in Ghana | 1 2017 | 2020 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA BW | Lebensmittelabfälle reduzieren (REFOWAS) | 6 2015 | 2020 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD | Leguminosen- und Zwischenfruchtanbau als Ökologische Vorrangflächen: Wirkung auf die Biodiversität | 2 2015 | 2018 |
Abgeschlossen | Institut für Waldwirtschaft WF | Nachhaltige Tropenwaldbewirtschaftung im Landschaftskontext: REDD+ und Restauration | 1 2015 | 2023 |
Läuft | Institut für Betriebswirtschaft BW | Produktionskosten Zucker-Rohstoffe | 9 2014 | 2024 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA AK | Capacity Building im Hinblick auf Ernährungssicherung | 9 2014 | 2022 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD | Auswirkungen des CO2-Anstieg auf die Stickstoffaufnahme und Verlagerung in das Korn bei Winterweizen | 5 2014 | 2019 |
Abgeschlossen | Institut für Marktanalyse MA LRAK | FACCE MACSUR - Landwirtschaft und Klimawandel | 6 2012 | 2017 |
Abgeschlossen | Institut für Seefischerei SF | Wie können Offshore-Windparks und marine Aquakultur in der Nordsee kombiniert werden? | 4 2012 | 2015 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD | Gefährdung des Weizenertrags durch Hitzeperioden während der Blüte | 4 2012 | 2018 |
Abgeschlossen | Institut für Fischereiökologie FI | FishForFood | 10 2011 | 2018 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD | Reaktionen von Gerstegenotypen auf erhöhte CO2-Konzentrationen | 1 2011 | 2014 |
Abgeschlossen | Institut für Ökologischen Landbau OL | "Feed less Food" - Kraftfutterreduzierte Milchziegenhaltung | 1 2009 | 2014 |
Abgeschlossen | Institut für Betriebswirtschaft BW | Alle Rinder nach Jakarta? | 5 2008 | 2010 |
Läuft | Institut für Betriebswirtschaft BW | Ackerbau: Produktionssysteme und Wirtschaftlichkeit | 1 2006 | 2024 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD | Aktivitäten im Rahmen des UNECE ICP Vegetation | 1 2001 | 2023 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Langfristige Analysen zum internationalen Fleischmarkt | 1 2001 | 2025 |
Läuft | Institut für Marktanalyse MA | Effekte von Handelsabkommen | 1 2001 | 2025 |
Läuft | Institut für Betriebswirtschaft BW | Nachwachsende Rohstoffe – ökonomisch bewertet | 1 2001 | 2027 |
Abgeschlossen | Institut für Biodiversität BD LR | Auswirkungen des zukünftigen Klimawandels auf Ertrag und Qualität der Nahrungspflanzen | 1 1999 | 2018 |
Läuft | Institut für Betriebswirtschaft BW | Weiterentwicklung des Thünen-Modellverbunds - Betriebswirtschaftliche Modelle | 12 1995 |
Publikationen
- 0
Trebbin A, Dame J (2024) "No farmers, no food!" : Landwirtschaft in Indien zwischen Agrarkrise und wirtschaftlicher Liberalisierung [online]. Geogr Rundsch 76(3):32-37, zu finden in <https://www.westermann.de/anlage/4663345/No-farmers-no-food-Landwirtschaft-in-Indien-zwischen-Agrarkrise-und-wirtschaftlicher-Liberalisierung> [zitiert am 05.03.2024]
- 1
Jia X, Schneider F, Ning M, Ding J (2024) Aesthetic grading causes food losses without financially benefiting farmers: Micro-level evidence from China’s fresh apple supply chain. Waste Manag Res: Online First, Sep 2024, DOI:10.1177/0734242X241280097
- 2
Bogenreuther J, Kastner T, Schneider F, Koellner T (2024) Biodiversity impact of food waste: Quantification for supply chain stages and products in Germany. J Ind Ecol 28(2):355-367, DOI:10.1111/jiec.13471
- 3
Salehi H, Reiser S, Pourkazemi M, Focken U (2024) Complete replacement of fish meal with potential aquafeed ingredients for rainbow trout in Iran. Turk J Fish & Aquat Sci 24(3):TRJFAS24254, DOI:10.4194/TRJFAS24254
- 4
Knoke T, Elsasser P, Kindu M (2024) Considering the land-cover elasticity of ecosystem service value coefficients improves assessments of large land-use changes. Ecosyst Services 68:101645, DOI:10.1016/j.ecoser.2024.101645
- 5
Büttemeier M, Orr L (2024) Cutting food waste in food service. In: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (ed) 16. Global Forum for Food and Agriculture (GFFA), 17.-20. January 2024 in Berlin.
- 6
Grimm D, Sonntag E, Rahmann G (2024) Evaluation of different pasteurization and sterilization methods for oyster mushroom substrates. J Microbiol Biotechnol Food Sci 13(5):e10428, DOI:10.55251/jmbfs.10428
- 7
Sundin N, Halvarsson R, Scherhaufer S, Schneider F, Eriksson M (2024) From plate to waste: Composition of school meal waste and associated carbon footprint and nutrient loss. Resources Conserv Recycl 206:107656, DOI:10.1016/j.resconrec.2024.107656
- 8
Rasmussen LV, Grass I, Mehrabi Z, Smith OM, Bezner Kerr R, Blesh J, Garibaldi LA, Isaac ME, Kennedy CM, Wittman H, Batáry P, Buchori D, Cerda R, Chará J, Crowder DW, Darras K, DeMaster K, Garcia K, Gómez M, Levers C, et al (2024) Joint environmental and social benefits from diversified agriculture. Science 384(6691):87-93, DOI:10.1126/science.adj1914
- 9
Schneider F, Schmidt TG, Banse M (2024) Lebensmittel effizienter nutzen - Raum für innovative Geschäftsmodelle [Using food more efficiently - The rise of innovative business models] [online]. Welternährung(6: Klima & Ressourcen), zu finden in <https://www.welthungerhilfe.de/welternaehrung/rubriken/klima-ressourcen/neue-geschaeftsmodelle-gegen-lebensmittelverschwendung> [zitiert am 19.06.2024]
- 10
Czernik F, Trebbin A, Herzberg R (2024) Lebensmittelverluste und -abfälle : Ein Blick in die Gastronomie und den Einzelhandel [online]. Geogr Rundsch 76(11):34-38, zu finden in <https://www.westermann.de/anlage/4668968/Lebensmittelverluste-und-abfaelle-Ein-Blick-in-die-Gastronomie-und-den-Einzelhandel> [zitiert am 04.11.2024]
- 11
Williams TG, Bürgi M, Debonne N, Diogo V, Helfenstein J, Levers C, Mohr F, Stratton AE, Verburg PH (2024) Mapping lock-ins and enabling environments for agri-food sustainability transitions in Europe. Sustain Sci 19(4):1221-1242, DOI:10.1007/s11625-024-01480-y
- 12
Kuntscher M, Schneider F (2024) Nachhaltige Lebensmittelverarbeitung: Lebensmittelabfälle erfolgreich reduzieren. Food & Recht Praxis(02):8-10
- 13
Sonntag E, Vidal A, Grimm D, Rahmann G, Groenigen JW van, Zanten H van, Parodi A (2024) Positioning earthworms in the future foods debate: a systematic review of earthworm nutritional composition in comparison to edible insects. J Insects Food Feed 10(5):733-756, DOI:10.1163/23524588-20230163
- 14
Ahimbisibwe V, Zhunusova E, Kassa H, Günter S (2024) Technical efficiency drivers of farmer-led restoration strategies, and how substantial is the unrealised potential for farm output? Agric Syst 213:103799, DOI:10.1016/j.agsy.2023.103799
- 15
Araujo Enciso SR, Chatzopoulos T, Laquai V, Boimah M, Haß M, Matthey H, Banse M, Jendrzejewski B, Hagemejer J, Zawalinska K, Krupin V, Abdelhady M, Revesz T (2024) TRADE4SD Fostering the positive linkages between trade and sustainable development : Deliverable 3.4 ; Report on impact of trade policies on agri-food value chains [online]. 61 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 20.06.2024]
- 16
Goh EV, Sobratee-Fajurally N, Allegretti A, Sardeshpande M, Mustafa M, Azam-Ali SH, Omari R, Schott J, Chimonyo VGP, Weible D, Mutalemwa G, Mabhaudhi T, Massawe F (2024) Transforming food environments: a global lens on challenges and opportunities for achieving healthy and sustainable diets for all. Front Sustain Food Syst 8:1366878, DOI:10.3389/fsufs.2024.1366878
- 17
Orr L, Goossens Y (2024) Trimming the plate: A comprehensive case study on effective food waste reduction strategies in corporate canteens. Sustainability 16(2):785, DOI:10.3390/su16020785
- 18
Matthews P S, Baumann M, Levers C, Kuemmerle T, le Polain de Waroux Y (2024) Troubled waters at the frontier: Mapping forest-dependent people's access to surface water in the Dry Chaco. Appl Geogr 169:103342, DOI:10.1016/j.apgeog.2024.103342
- 19
Levers C, Piquer-Rodríguez M, Gollnow F, Baumann M, Camino M, Gasparri NI, Gavier-Pizarro GI, le Polain de Waroux Y, Müller D, Nori J, Pötzschner F, Romero-Munoz A, Kuemmerle T (2024) What is still at stake in the Gran Chaco? Social-ecological impacts of alternative land-system futures in a global deforestation hotspot. Environ Res Lett 19(6):064003, DOI:10.1088/1748-9326/ad44b6
- 20
Boimah M, Weible D (2023) "We prefer local but consume imported": Results from a qualitative study of dairy consumers in Senegal. J Int Food Agribusiness Market 35(2):244-260, DOI:10.1080/08974438.2021.1986453
- 21
Herzberg R (2023) Beyond the blemishes : Causes and governance of food loss in upstream fruit and vegetable supply chains. Göttingen: Georg-August-Univ, xi, 121 p, Göttingen, Univ, Fak für Agrarwiss, Diss, 2023, DOI:10.53846/goediss-10174
- 22
Schäfer F, Kammann UKR (2023) CLEAN FISH - alternative food from cell culture. Bremerhaven: Thünen Institute of Fisheries Ecology, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/36a, DOI:10.3220/PB1690784467000
- 23
Schäfer F, Kammann UKR (2023) CLEAN FISH - Alternative Lebensmittel aus der Zellkultur. Bremerhaven: Thünen-Institut für Fischereiökologie, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/36, DOI:10.3220/PB1690783541000
- 24
Rahmann G (2023) Die Landwirtschaft der Zukunft. Süd-Zeit(96):8-9
- 25
Lehn F, Goossens Y, Schmidt TG (2023) Economic and environmental assessment of food waste reduction measures - Trialing a time-temperature indicator on salmon in HelloFresh meal boxes. J Cleaner Prod 392:136183, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.136183
- 26
Dietz J, Treydte AC, Lippe M (2023) Exploring the future of Kafue National Park, Zambia: Scenario-based land use and land cover modelling to understand drivers and impacts of deforestation. Land Use Pol 126:106535, DOI:10.1016/j.landusepol.2023.106535
- 27
Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Food waste and losses in the primary production. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/34a, DOI:10.3220/PB1691395231000
- 28
Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Food waste and losses in the processing sector. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/33a, DOI:10.3220/PB1691394846000
- 29
Pelikan J, Deblitz C, Assante-Ado C, Almadani I, Behrendt L, Boimah M, Chibanda C, Gunarathne A, Schott J, Thobe P, Weible D, Zamani O (2023) IMMPEX: Auswirkungen des Exports von Fleisch und Milchprodukten auf Entwicklungsländer. Braunschweig: IMMPEX-Team Thünen-Institut für Marktanalyse und Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 64 p, DOI:10.3220/MX1676368713000
- 30
Pelikan J, Deblitz C, Assante-Ado C, Almadani I, Behrendt L, Boimah M, Chibanda C, Gunarathne A, Schott J, Thobe P, Weible D, Zamani O (2023) IMMPEX: Impact of meat and dairy exports on developing countries. Braunschweig: IMMPEX-Team Thünen Institute of Marktet Analysis and Thünen Institute of Farm Economics, 64 p, DOI:10.3220/MX1676369293000
- 31
Springmann M, Kennard H, Dalin C, Freund F (2023) International food trade contributes to dietary risks and mortality at global, regional and national levels. Nature Food 4(10):886-893, DOI:10.1038/s43016-023-00852-4
- 32
Orr L, Goossens Y, Heinrich M, Brüggemann N (2023) Jointly reducing food waste - the experiences of the German discussion forum for wholesale and retail. Sustainability 15(16):12289, DOI:10.3390/su151612289
- 33
Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste im Verarbeitungssektor reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/33, DOI:10.3220/PB1690185921000
- 34
Kuntscher M, Goossens Y, Athai J, Lehn F, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste in der Primärproduktion reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2023/34, DOI:10.3220/PB1690186424000
- 35
Athai J, Kuntscher M, Schmidt TG (2023) Lebensmittelabfälle und -verluste in der Primärproduktion und in der Verarbeitung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 125 p, Thünen Working Paper 209, DOI:10.3220/WP1678867614000
- 36
Jahnke B, Kilian D (2023) Marktpotential und Kundenakzeptanz für unvollkommenes Obst und Gemüse: Ergebnisse von Verkaufstests im Öko-Handel [online]. In: Bibic V, Schmidtke K (eds) One step ahead - einen Schritt voraus! : Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, 07.-10. März 2023, Frick (CH), FiBL Campus. 1. Auflage. Berlin: Verlag Dr Köster, zu finden in <https://orgprints.org/id/eprint/50522/> [zitiert am 01.12.2023]
- 37
Lehn F, Goossens Y, Kuntscher M (2023) Nachhaltigkeitsbewertung von Demonstrationsprojekten zur Reduzierung von Lebensmittelverlusten und -abfällen in den Sektoren Primärproduktion und Verarbeitung. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 104 p, Thünen Working Paper 211, DOI:10.3220/WP1682325526000
- 38
Boimah M, Weible D (2023) Origin and dairy consumption in West Africa: A cross-cultural analysis of consumer behaviour. Cogent Food & Agriculture 9(1):2226466, DOI:10.1080/23311932.2023.2226466
- 39
Herzberg R, Schneider F, Banse M (2023) Policy instruments to reduce food loss prior to retail - Perspectives of fruit and vegetable supply chain actors in Europe. Waste Manag 170:354-365, DOI:10.1016/j.wasman.2023.09.019
- 40
Herzberg R, Trebbin A, Schneider F (2023) Product specifications and business practices as food loss drivers - A case study in a retailer's upstream fruit and vegetable supply chains. J Cleaner Prod 417:137940, DOI:10.1016/j.jclepro.2023.137940
- 41
Pietrangeli R, Herzberg R, Cicatiello C, Schneider F (2023) Quality standards and contractual terms affecting food losses: the perspective of producer organisations in Germany and Italy. Foods 12(10):1984, DOI:10.3390/foods12101984
- 42
Brüggemann N, Orr L (2023) Stand der Umsetzung der Beteiligungserklärung : Abschlussbericht 2022 ; Handelsforum RLV, Dialogforum des Groß- und Einzelhandels zur Reduzierung von Lebensmittelverschwendung ; Zu gut für die Tonne! Wuppertal: Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production, 26 p
- 43
Lehn F, Schmidt TG (2023) Sustainability assessment of food-waste-reduction measures by converting surplus food into processed food products for human consumption. Sustainability 15(1):635, DOI:10.3390/su15010635
- 44
Grimm D, Sonntag E (2023) The potential of mushroom production for food security and farmer incomes in Uganda. In: Tielkes E (ed) Competing pathways for equitable food systems transformation: trade-offs and synergies : Book of abstracts ; Tropentag 2023 International Research on Food Security, Natural Resource Management and Rural Development. Göttingen: Cuvillier, p 533
- 45
Revesz T, Banse M, Abdelhady M, Araujo Enciso SR, Hagemejer J, Jendrzejewski B, Krupin V, Laquai V, Matthey H, Zawalinska K (2023) TRADE4SD : Fostering the positive linkages between trade and sustainable development ; Deliverable 3.2: Report on the modelling of social and distributional impact of trade and sustainability policies [online]. vii, 64 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 23.08.2024]
- 46
Jendrzejewski B, Hagemejer J, Zawalinska K, Krupin V, Banse M, Laquai V, Abdelhady M, Boimah M, Revesz T, Hoang V, Araujo Enciso SR, Matthey H (2023) TRADE4SD : Fostering the positive linkages between trade and sustainable development ; Deliverable 3.3: Report on modelling the environmental impact of trade and sustainability policies [online]. 91 p, zu finden in <https://www.trade4sd.eu/developments/> [zitiert am 23.08.2024]
- 47
Boimah M, Weible D, Chibanda C, Schott J (2022) "Value creation pays": a business model canvas approach to improve post-production activities in Senegal’s broiler industry [online]. Proc System Dynamics Innov Food Netw 2022:120-131, zu finden in <http://centmapress.ilb.uni-bonn.de/ojs/index.php/proceedings/article/view/2209> [zitiert am 04.07.2022], DOI:10.18461/pfsd.2022.2209
- 48
Gunarathne A, Boimah M (2022) Analysis of the milk value chains in Ghana and Senegal: What can we learn? [online] Proc System Dynamics Innov Food Netw 2022:1-14, zu finden in <http://centmapress.ilb.uni-bonn.de/ojs/index.php/proceedings/article/view/2201> [zitiert am 04.07.2022]
- 49
Hermann C, Dahlke FT, Focken U, Trommsdorff M (2022) Aquavoltaics: dual use of natural and artificial water bodies for aquaculture and solar power generation. In: Gorjian S, Campana PE (eds) Solar energy advancements in agriculture and food production systems. London: Academic Press, pp 211-236
- 50
Runge T, Banse M, Capelle C van, Schrader S (2022) Die ökonomische Bedeutung von Bodenbiodiversität - Entwicklungspfade bis 2050 am Beispiel des Weizenanbaus [online]. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 57:415-417, zu finden in <https://www.gewisola.de/files/Schriften_der_GEWISOLA_Bd_57_2022.pdf> [zitiert am 06.07.2022]
- 51
Boimah M, Chibanda C, Schott J, Awuni S (2022) Doing it right to alleviate poverty: application of the sustainable food value chain development framework to Ghana’s poultry sector. Int J Agric Sustain 20(7):1454-1469, DOI:10.1080/14735903.2022.2152605
- 52
Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG, Leverenz D, Hafner G (2022) Efficient reduction of food waste in the food service sector. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/18a, DOI:10.3220/PB1653469072000
- 53
Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG, Leverenz D, Hafner G (2022) Effiziente Reduzierung von Lebensmittelabfällen in der Außer-Haus-Verpflegung. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/18, DOI:10.3220/PB1650966547000
- 54
Zamani O, Pelikan J, Schott J (2022) Export von Geflügel- und Milchprodukten nach Westafrika: Eine Analyse von Handelsdaten. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/12, DOI:10.3220/PB1648626374000
- 55
Zamani O, Pelikan J, Schott J (2022) Exports of poultry and dairy products to West Africa: An analysis based on trade data. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2022/12a, DOI:10.3220/PB1648626664000
- 56
Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2022) Impacts of import restrictions on poultry producers in Ghana. Q Open 2(1):qoac007, DOI:10.1093/qopen/qoac007
- 57
Kuntscher M, Goossens Y, Schmidt TG (2022) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung reduzieren - Handlungsempfehlungen für die Praxis. Ernährungs Umschau 69(2):18-23, DOI:10.4455/eu.2022.004
- 58
Trebbin A, Herzberg R, Schneider F (2022) Lebensmittelverluste bei Obst und Gemüse - die Rolle von Qualitätsanforderungen und Unternehmenspraktiken des Lebensmitteleinzelhandels. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 86 p, Thünen Working Paper 202, DOI:10.3220/WP1668584175000
- 59
Weber R, Lippe M, Günter S (2022) Mapping tropical forests: implications and challenges for deforested landscapes and forest restoration. Examples from Zambia, Ecuador and Philippines : [paper for] XV World Forestry Congress, Coex, Soul, Republic of Korea, 2-6 May 2022. 9 p
- 60
Herzberg R, Schmidt TG, Keck M (2022) Market power and food loss at the producer-retailer interface of fruit and vegetable supply chains in Germany. Sustain Sci 17(6):2253-2267, DOI:10.1007/s11625-021-01083-x
- 61
Heinrich M, Orr L, Brüggemann N, Schmidt TG (2022) Monitoring der Lebensmittelabfälle und -weitergabe im Dialogforum Groß- und Einzelhandel 2019/2020 - Betrachtung der Abschreibungen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 24 p, Thünen Working Paper 194, DOI:10.3220/WP1655198161000
- 62
Toledo-Aceves T, López-Barrera F, Vásquez-Reyes V, Günter S (2022) Restoration of tropical montane cloud forest in bracken dominated pastures: The role of nurse shrubs. Forest Ecol Manag 508:120055, DOI:10.1016/j.foreco.2022.120055
- 63
Kuntscher M, Goossens Y, Golub B, Schmidt TG (2022) Schlussbericht zu Nr. 3.2 BNBest-BMBF 98 : effiziente Vermeidung von Lebensmittelabfällen in der Außer-Haus-Verpflegung (ELoFoS). Braunschweig: Thünen-Institut, 42 p
- 64
Ferrer Velasco R, Lippe M, Tamayo F, Mfuni T, Sales-Come R, Mangabat C, Schneider T, Günter S (2022) Towards accurate mapping of forest in tropical landscapes: A comparison of datasets on how forest transition matters. Remote Sens Environ 274:112997, DOI:10.1016/j.rse.2022.112997
- 65
Fischer R, Karcher DB (2022) Tropical deforestation: Does researchers' direct engagement with decision makers yield more policy impact and what are trade-offs with scientific independence? Forest Pol Econ 141:102759, DOI:10.1016/j.forpol.2022.102759
- 66
Sonntag E, Grimm D, Rahmann G (2022) Vermiculture for human nutrition across scales - potentials and limitations. In: Rahmann G, Ardakani MR, David W, Hossain ST, Mayer J, Neuhoff D, Sciligo A, Zikeli S (eds) Proceedings : research for organic agriculture to tackle future challenges : ISOFAR International Scientific Workshops at the 2nd International Organic Expo October 1-3, 2022 in Goesan, South Korea. Bonn: ISOFAR, pp 299-304
- 67
Pörtner LM, Lambrecht N, Springmann M, Bodirsky BL, Gaupp F, Freund F, Lotze-Campen H, Gabrysch S (2022) We need a food system transformation - In the face of the Russia-Ukraine war, now more than ever. One Earth 5(5):470-472, DOI:10.1016/j.oneear.2022.04.004
- 68
Wiebe P, Zhunusova E, Lippe M, Ferrer Velasco R, Günter S (2022) What is the contribution of forest-related income to rural livelihood strategies in the Philippines' remaining forested landscapes? Forest Pol Econ 135:102658, DOI:10.1016/j.forpol.2021.102658
- 69
Boimah M, Weible D (2021) Assessing protectionism and its impact from consumers' perspective: The case of Senegal's poultry import ban. World Food Pol 7(1):26-40, DOI:10.1002/wfp2.12025
- 70
Al-Khateeb SA, Hussain A, Lange S, Almutari MM, Schneider F (2021) Battling food losses and waste in Saudi Arabia: Mobilizing regional efforts and blending indigenous knowledge to address global food security challenges. Sustainability 13:8402, DOI:10.3390/su13158402
- 71
Borges R, Eyzaguirre IAL, Sa Leitao Barboza R, Boos K, Glaser M, Lopes PFM (2021) Combining knowledge systems helps understand the spatial dynamics of data-limited small-scale fisheries systems in Brazil: A methods analysis. Front Mar Sci 8:760535, DOI:10.3389/fmars.2021.760535
- 72
Reetsch A, Schwärzel K, Kapp G, Dornack C, Masisi J, Alichard L, Robert H, Byamungu G, Rocha JL, Stephene S, Frederick B, Feger KH (2021) Data set of smallholder farm households in banana-coffee-based farming systems containing data on farm households, agricultural production and use of organic farm waste. Data Brief 35:106833, DOI:10.1016/j.dib.2021.106833
- 73
Kazungu M, Ferrer Velasco R, Zhunusova E, Lippe M, Kabwe G, Gumbo DJ, Günter S (2021) Effects of household-level attributes and agricultural land-use on deforestation patterns along a forest transition gradient in the Miombo landscapes, Zambia. Ecol Econ 186:107070, DOI:10.1016/j.ecolecon.2021.107070
- 74
Zamani O, Pelikan J, Schott J (2021) EU exports of livestock products to West Africa: An analysis of dairy and poultry trade data. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 35 p, Thünen Working Paper 162, DOI:10.3220/WP1610006088000
- 75
Rahmann G, Grimm D (2021) Food from 458 m2-calculation for a sustainable, circular, and local land-based and landless food production system. Organic Agric 11:187-198, DOI:10.1007/s13165-020-00288-1
- 76
Schneider F, Lange S (2021) Food loss and waste - An urgent global topic tackled by joint Sino-German activities. In: Sino-German Agricultural and Food Update : No. 16, August - October 2021. Sino-German Agricultural Centre (DCZ), pp 3-6
- 77
Leverenz D, Schneider F, Schmidt TG, Hafner G, Nevarez Z, Kranert M (2021) Food waste generation in Germany in the scope of European legal requirements for monitoring and reporting. Sustainability 13(12):6616, DOI:10.3390/su13126616
- 78
Döbeling T, Pelikan J (2021) Free trade under a free trade agreement? The restrictiveness of tariff-rate quotas between the EU and Canada : Conference paper for the 16th Congress of the European Association of Agricultural Economists (EAAE), July 20-23, 2021, Virtual, postponed due to the Covid-19 crisis. 13 p
- 79
Rahmann G, Azim K, Brányiková I, Chander M, David W, Erisman JW, Grimm D, Hammermeister A, Ji L, Kuenz A, Loes A K, Wan Mohtar WAA-QIB, Neuhoff D, Niassy S, Olowe VI, Schoeber M, Shade J, Ullmann J, Huis A van (2021) Innovative, sustainable, and circular agricultural systems for the future. Organic Agric 11:179-185, DOI:10.1007/s13165-021-00356-0
- 80
Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) Investigating alternative poultry trade policies in the context of African Countries: evidence from Ghana. In: International Association of Agricultural Economists (IAAE) : 2021 Conference, August 17-31, 2021, Virtual. IAAE, DOI:10.22004/ag.econ.315173
- 81
Orr L, Schmidt TG (2021) Lebensmittelabfälle im Handel reduzieren. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/08, DOI:10.3220/PB1615472542000
- 82
Boimah M, Weible D, Weber SA (2021) Milking challenges while drinking foreign milk: the case of Ghana’s dairy sector. Int J Food Syst Dynam:14-25, DOI:10.18461/pfsd.2021.2003
- 83
Schmidt TG, Orr L (2021) Monitoring der Lebensmittelabfälle im Groß- und Einzelhandel in Deutschland 2019: Daten des Lebensmitteleinzelhandels. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 31 p, Thünen Working Paper 168, DOI:10.3220/WP1613554682000
- 84
Schmidt TG, Orr L (2021) Monitoring food waste in the wholesale and retail sector in Germany 2019: Food retail data. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 29 p, Thünen Working Paper 168a, DOI:10.3220/WP1613555002000
- 85
Werner A, Risius A (2021) Motives, mentalities and dietary change: An exploration of the factors that drive and sustain alternative dietary lifestyles. Appetite 165:105425, DOI:10.1016/j.appet.2021.105425
- 86
Goossens Y, Kuntscher M, Lehn F, Schmidt TG (2021) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/22, DOI:10.3220/PB1634130373000
- 87
Arlinghaus R, Lucas J, Weltersbach MS, Kömle D, Winkler HM, Riepe C, Kühn C, Strehlow HV (2021) Niche overlap among anglers, fishers and cormorants and their removals of fish biomass: A case from brackish lagoon ecosystems in the southern Baltic Sea. Fish Res 238:105894, DOI:10.1016/j.fishres.2021.105894
- 88
Weltersbach MS, Riepe C, Lewin W-C, Strehlow HV (2021) Ökologische, soziale und ökonomische Dimensionen des Meeresangelns in Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 210 p, Thünen Rep 83, DOI:10.3220/REP1611578297000
- 89
Leverenz D, Hafner G, Moussawel S, Kranert M, Goossens Y, Schmidt TG (2021) Reducing food waste in hotel kitchens based on self-reported data. Ind Mark Manag 93:617-627, DOI:10.1016/j.indmarman.2020.08.008
- 90
Orr L, Schmidt TG (2021) Reducing food waste in retail. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/08a, DOI:10.3220/PB1615797125000
- 91
Schoeber M, Rahmann G, Freyer B (2021) Small-scale biogas facilities to enhance nutrient flows in rural Africa - relevance, acceptance, and implementation challenges in Ethiopia. Organic Agric 11:231-244, DOI:10.1007/s13165-020-00329-9
- 92
Goossens Y, Kuntscher M, Lehn F, Schmidt TG (2021) Sustainability assessment of food waste reduction measures. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2021/22a, DOI:10.3220/PB1626851783000
- 93
Fritzenwallner R, Schneider F (eds) (2021) Tagungsband "Smart Waste" : Reduktion des Lebensmittelabfalls ; Nachhaltigkeit und Wirtschaftlichkeit durch die Digitalisierung und das Internet der Dinge. Wien: Bundesministerin für Landesverteidigung BMLV, 149 p
- 94
Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) Tariff escalation and import bans in the economic partnership agreement between the EU and West Africa. In: 24th Annual conference on global economic analysis : "Global food system: opportunities and challenges" ; Colorado State University, Virtual Conference, June 23-25, 2021.
- 95
Thies AJ, Schneider F, Efken J (2021) The meat we do not eat. A survey of meat waste in German hospitality and food service businesses. Sustainability 13(9):5059, DOI:10.3390/su13095059
- 96
Zamani O, Chibanda C, Pelikan J (2021) To ban or not to ban? Implications of the recent ban on poultry imports by Ghana : Konferenzpapier anlässlich der 61. Jahrestagung der GEWISOLA (Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V.) „Transformationsprozesse im Agrar- und Ernährungssystem: Herausforderungen für die Wirtschafts- und Sozialwissenschaften", 22. bis 24. September 2021. GEWISOLA
- 97
Kuenz A, Grimm D, Rahmann G (2021) Versatility of algae - exploring the potential of algae for nutrient circulation. Organic Agric 11:251-260, DOI:10.1007/s13165-020-00308-0
- 98
Asante-Addo C, Weible D (2020) "Everybody likes chicken" - a focus group study of consumers in Ghana. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 55:241-251
- 99
Schneider F (2020) 3.1. Felicitas Schneider: Lebensmittel und Abfall in Valentin Thurns TASTE THE WASTE. Thünen Rep 70:63-71
- 100
Mayrhofer R, Menanteau-Ledouble S, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2020) Aeromonas spp. suggested as the causative agents of red spot disease in northern Vietnamese grass carp Ctenopharyngodon idella. Dis Aquat Organ 139:113-119, DOI:10.3354/dao03479
- 101
Nansikombi H, Fischer R, Ferrer Velasco R, Lippe M, Kanungwe Kalaba F, Kabwe G, Günter S (2020) Can de facto governance influence deforestation drivers in the Zambian Miombo? Forest Pol Econ 120:102309, DOI:10.1016/j.forpol.2020.102309
- 102
Palomeque X, Stimm B, Günter S (2020) Case study 3: Facilitating biodiversity through the shelter effects of Pinus patula and Alnus acuminata in montane ecosystems in southern Ecuador. ITTO Pol Dev Ser 24:89-91
- 103
Ahimbisibwe V, Schröder J-M, Günter S (2020) Case study 6: The restoration of degraded tropical forests - a performance-based payments approach. ITTO Pol Dev Ser 24:97-99
- 104
Herzberg R, Schmidt TG, Schneider F (2020) Characteristics and determinants of domestic food waste: a representative diary study across Germany. Sustainability 12(11):4702, DOI:10.3390/su12114702
- 105
Rahmann G, Grimm D, Kuenz A, Hessel EF (2020) Combining land-based organic and landless food production: a concept for a circular and sustainable food chain for Africa in 2100. Organic Agric 10:9-21, DOI:10.1007/s13165-019-00247-5
- 106
Asante-Addo C, Weible D, Pelikan J (2020) Consumers' preferences and demand for poultry meat in Ghana. Braunschweig: Thünen Institute of Market Analysis, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/16a, DOI:10.3220/PB1592221161000
- 107
Ferrer Velasco R, Köthke M, Lippe M, Günter S (2020) Deforestation drivers in the tropics, do jurisdictional scale and context matter? Hamburg: Thünen Institute of International Forestry and Forest Economics, 1 p, Project Brief Thünen Inst 2020/08, DOI:10.3220/PB1581587318000
- 108
Fernandez-Zamudio M-A, Barco H, Schneider F (2020) Direct measurement of mass and economic harvest and post-harvest losses in spanish persimmon primary production. Agriculture 10(12):581, DOI:10.3390/agriculture10120581
- 109
Kleiner T-M (2020) Does ideological polarisation mobilise citizens? Eur Polit Sci 19:573-602, DOI:10.1057/s41304-019-00228-y
- 110
Eguiguren P, Ojeda Luna T, Torres B, Lippe M, Günter S (2020) Ecosystem service multifunctionality: Decline and recovery pathways in the Amazon and Chocó Lowland rainforests. Sustainability 12(18):7786, DOI:10.3390/su12187786
- 111
Argyropoulos D, Bernaert N, Briaumont D, Chavrier N, Elorrieta MA, Féret S, Halbert C, Hartikainen H, Jaakkola M, Jimenez Perez S, Krol M, Power C, Rivereau A, Roels J, Rätsep R, Schneider F, Sermuksnyte-Alesiuniene K, Williams D, Vittuari M, Vooijs J, et al (2020) EIP-AGRI Focus Group : reducing food loss on the farm : final report April 2020 [online]. Bruxelles: European Commission, 27 p, zu finden in <https://ec.europa.eu/eip/agriculture/sites/default/files/eip-agri_fg_reducing_food_loss_on_the_farm_final_report_2020_en.pdf> [zitiert am 20.02.2023]
- 112
Goossens Y, Schmidt TG, Kuntscher M (2020) Evaluation of food waste prevention measures - The use of fish products in the food service sector. Sustainability 12(16):6613, DOI:10.3390/su12166613
- 113
Goossens Y, Schmidt TG, Kuntscher M (2020) Evaluation of food waste prevention measures in the food service sector: can portioned salmon cut food waste, save costs and reduce environmental impacts? In: Eberle U, Smetana S, Bos U (eds) Proceedings 12th International conference on Life Cycle Assessment of Food (LCAFood2020), 13-16 October 2020, Berlin Virtually, Germany. Quakenbrück: DIL, pp 103-108
- 114
Schneider F, Eriksson M (2020) Food waste (and loss) at the retail level. In: Reynolds C, Soma T, Spring C, Lazell J (eds) Routledge handbook of food waste. London; New York: Routledge
- 115
Höhl M, Ahimbisibwe V, Stanturf JA, Elsasser P, Kleine M, Bolte A (2020) Forest landscape restoration - What generates failure and success? Forests 11(9):938, DOI:10.3390/f11090938
- 116
Fischer R (2020) Functional interrelations of governance elements and their effects on tropical deforestation - combining qualitative and quantitative approaches. Göttingen: Univ Göttingen, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, 175 p, Göttingen, Univ, Fakultät für Forstwissenschaften und Waldökologie, Diss
- 117
Webb P, Benton T, Berdegue J, Fanzo J, Haddad L, Myers S, Qaim M, Resnick D, Springmann M, Freund F (2020) Future Food Systems: For people, our planet, and prosperity : Foresight 2.0. 203 p
- 118
Fischer R, Giessen L, Günter S (2020) Governance effects on deforestation in the tropics: A review of the evidence. Environ Sci Pol 105:84-101, DOI:10.1016/j.envsci.2019.12.007
- 119
Pelikan J, Deblitz C, Boimah M, Chibanda C, Schickramm L, Schott J, Weible D, Weber SA, Zamani O (2020) IMMPEX: Impact of Meat and Milk Product Exports on Developing Countries, Poster präsentiert auf dem GFFA, Berlin, 16.01.2020 bis 18.01.2020. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse; Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, 1 p
- 120
Asante-Addo C, Weible D (2020) Imported versus domestic chicken consumption in Ghana: Do attitudes and perceptions matter? J Int Food Agribusiness Market 32(5):503-526, DOI:10.1080/08974438.2020.1751767
- 121
Schmidt TG, Orr L (2020) Lebensmittelabfälle - Messen ist der erste Schritt zu wirksamen Reduzierungsmaßnahmen [online]. Recht Z Eur Lebensmittelrecht(1):34-37, zu finden in <https://baeckerwelt.de/2020/?uid_issue=1361&uid_title=4> [zitiert am 01.04.2020], DOI:10.23789/1868-0763-2020-1-30
- 122
Kuntscher M, Schmidt TG, Goossens Y (2020) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung - Ursachen, Hemmnisse und Perspektiven. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 72 p, Thünen Working Paper 161, DOI:10.3220/WP1607500978000
- 123
Orr L, Schmidt TG (2020) Monitoring der Lebensmittelverluste im Lebensmittelhandel. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 68 p, Thünen Working Paper 154, DOI:10.3220/WP1598947100000
- 124
Wegner A, Goossens Y, Schmidt TG (2020) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Vermeidung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 73 p, Thünen Working Paper 158, DOI:10.3220/WP1603713219000
- 125
Asante-Addo C, Weible D, Pelikan J (2020) Präferenzen der Verbraucher für Geflügelfleisch in Ghana. Braunschweig: Thünen-Institut für Marktanalyse, 2 p, Project Brief Thünen Inst 2020/16, DOI:10.3220/PB1594196155000
- 126
Asante-Addo C, Weible D (2020) Profiling consumers based on information use and trust in a developing economy. Int J Consum Stud 44(3):285-295, DOI:10.1111/ijcs.12565
- 127
Ferrer Velasco R, Köthke M, Lippe M, Günter S (2020) Scale and context dependency of deforestation drivers: Insights from spatial econometrics in the tropics. PLoS One 15(1):e0226830, DOI:10.1371/journal.pone.0226830
- 128
Braga WB, Deklerck V, Espinoza E, Groening M, Koch G, Monteiro Pastore TC, Ramananantoandro T, Schröder H, Watkinson C, Wiedenhoeft AC, van Brusselen J, Bolanos J, Schmitz N (2020) Scientific methods for taxonomic and origin identification of timber [online]. GTTN (Global Timber Tracking Network), 6 p, zu finden in <https://www.researchgate.net/publication/342003654> [zitiert am 11.08.2021], DOI:10.13140/RG.2.2.28416.46087
- 129
Ojeda Luna T, Eguiguren P, Günter S, Torres B, Dieter M (2020) What drives household deforestation decisions? Insights from the Ecuadorian lowland rainforests. Forests 11(11):1131, DOI:10.3390/f11111131
- 130
Schmidt TG, Orr L (2020) Wo geht wie viel verloren? DLG Mitt(12):66-68
- 131
Schneider F, Part F, Göbel C, Langen N, Gerhards C, Kraus GF, Ritter G (2019) A methodological approach for the on-site quantification of food losses in primary production: Austrian and German case studies using the example of potato harvest. Waste Manag 86:106-113, DOI:10.1016/j.wasman.2019.01.020
- 132
Schmidt TG, Schneider F, Claupein E (2019) Food waste in private households in Germany : analysis of findings of a representative survey conducted by GfK SE in 2016/2017. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 50 p, Thünen Working Paper 92a, DOI:10.3220/WP1558690073000
- 133
Baig MB, Al-Zahrani KH, Schneider F, Straquadine GS, Mourad M (2019) Food waste posing a serious threat to sustainability in the Kingdom of Saudi Arabia – a systematic review. Saudi J Biol Sci 26(7):1743-1752, DOI:10.1016/j.sjbs.2018.06.004
- 134
Balieiro S, Witte T de, Lehnberger A (2019) International competitiveness of value chains for sugar beet and sugarcane: a combined approach to estimate production and processing costs in Brazil and Germany. Sugar Ind 144(8):444-450
- 135
Asante-Addo C, Weible D (2019) Is there hope for domestically produced poultry meat? A choice experiment of consumers in Ghana. Agribusiness 36(2):281-298, DOI:10.1002/agr.21626
- 136
Schmidt TG, Schneider F, Leverenz D, Hafner G (2019) Lebensmittelabfälle in Deutschland - Baseline 2015. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 103 p, Thünen Rep 71, DOI:10.3220/REP1563519883000
- 137
Rahmann G, Napp P (2019) Pro & Contra : Vertical farming als Öko-Anbausystem? Ökologie & Landbau(4):35-37
- 138
Leverenz D, Moussawel S, Maurer C, Hafner G, Schneider F, Schmidt TG, Kranert M (2019) Quantifying the prevention potential of avoidable food waste in households using a self-reporting approach. Resources Conserv Recycl 150:104417, DOI:10.1016/j.resconrec.2019.104417
- 139
Goossens Y, Wegner A, Schmidt TG (2019) Sustainability assessment of food waste prevention measures: review of existing evaluation practices. Front Sustain Food Syst 3(Oct.):Art. 90, DOI:10.3389/fsufs.2019.00090
- 140
Jeon S, Sarker PK, Giessen L (2019) The forest policies of ASEAN and Montréal process: comparing highly and weakly formalized regional regimes. Forests 10(10):929, DOI:10.3390/f10100929
- 141
Adolwa IS, Schwarze S, Waswa B, Buerkert A (2019) Understanding system innovation adoption: A comparative analysis of integrated soil fertility management uptake in Tamale (Ghana) and Kakamega (Kenya). Renewable Agric Food Syst 34(4):313-325, DOI:10.1017/S1742170517000485
- 142
Lippe M, Bithell M, Gotts N, Natalini D, Barbrook-Johnson P, Giupponi C, Hallier M, Hofstede GJ, Le Page Christophe, Matthews RB, Schlüter M, Smith P, Teglio A, Thellmann K (2019) Using agent-based modelling to simulate social-ecological systems across scales. Geoinformatica 23(2):269-298, DOI:10.1007/s10707-018-00337-8
- 143
Schmidt TG, Baumgardt S, Blumenthal A, Burdick B, Claupein E, Dirksmeyer W, Hafner G, Klockgether K, Koch F, Leverenz D, Lörchner M, Ludwig-Ohm S, Niepagenkemper L, Owusu-Sekyere K, Waskow F (2019) Wege zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen. Agra Europe (Bonn) 60(47):D1-27
- 144
Krome C, Schuele F, Jauncey K, Focken U (2018) Influence of a sodium formate / formic acid mixture on growth of juvenile common carp (Cyprinus carpio) fed different fishmeal replacement levels of detoxified Jatropha curcas kernel meal in practical, mixed diets. J Appl Aquacult 30(2):137-156, DOI:10.1080/10454438.2017.1412845
- 145
Schmidt TG, Schneider F, Claupein E (2018) Lebensmittelabfälle in privaten Haushalten in Deutschland : Analyse der Ergebnisse einer repräsentativen Erhebung 2016/2017 von GfK SE. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 57 p, Thünen Working Paper 92, DOI:10.3220/WP1523264518000
- 146
Hönle SE, Meier T, Christen O (2017) Flächenbedarf und regionale Versorgungskapazitäten städtischer Ernährungsmuster am Beispiel Berlins. Ernährungs Umschau 64(1):11-19, DOI:10.4455/eu.2017.003
- 147
Hönle SE, Meier T, Christen O (2017) Land use and regional supply capacities of urban food patterns: Berlin as an example. Ernährungs Umschau 64(1):11-19, DOI:10.4455/eu.2017.003
- 148
Mayrhofer R, Menanteau-Ledouble S, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2017) Leaves from banana (Musa nana) and maize (Zea mays) have no phyto-prophylactic effects on the susceptibility of grass carp (Ctenopharyngodon idella) to Aeromonas hydrophila infection. BMC Vet Res 13:329, DOI:10.1186/s12917-017-1255-5
- 149
Pucher J, Focken U (2017) Uptake of nitrogen from natural food into fish in differently managed polyculture ponds using 15N as tracer. Aquaculture Int 25(1):87-105, DOI:10.1007/s10499-016-0015-z
- 150
Focken U (2016) Drei Fragen an ... : Prof.Dr. Ulfert Focken. Forschungsfelder(4):22
- 151
Nguyen NT, Pucher J, Becker K, Focken U (2016) Earthworm powder as an alternative protein source in diets for common carp (Cyprinus carpioL.). Aquacult Res 47(9):2917-2927, DOI:10.1111/are.12743
- 152
Krome C, Focken U (2016) Effects of earthworm, Perionyx excavatus meal in practical diets on growth and body composition of common carp, Cyprinus carpio. AACL Bioflux 9(2):340-344
- 153
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2016) Effects of modified pond management on limnological parameters in small-scale aquaculture ponds in mountainous Northern Vietnam. Aquacult Res 47(1):56-70, DOI:10.1111/are.12465
- 154
Zhao G, Hoffmann H, Yeluripati JB, Specka X, Nendel C, Coucheney E, Kuhnert M, Tao F, Constantin J, Raynal H, Teixeira E, Grosz BP, Doro L, Kiese R, Eckersteen H, Haas E, Cammarano D, Kassie BT, Moriondo M, Trombi G, et al (2016) Evaluating the precision of eight spatial Sampling schemes in estimating regional means of simulated yield for two crops. Environ Modelling Software 80:100-112, DOI:10.1016/j.envsoft.2016.02.022
- 155
Mayrhofer R, Pucher J, Saleh M, Menanteau-Ledouble S, Bergmann S, Focken U, El-Matbouli M (2016) First detection of Cyprinid Herpesvirus 3 in cultured common carp in Vietnam. Fish Pathol 51(1):28-31, DOI:10.3147/jsfp.51.28
- 156
Hoffmann H, Zhao G, Asseng S, Bindi M, Biernath C, Constantin J, Coucheney E, Dechow R, Doro L, Eckersteen H, Gaiser T, Grosz BP, Heinlein F, Kassie BT, Kersebaum KC, Klein C, Kuhnert M, Lewan E, Moriondo M, Nendel C, et al (2016) Impact of spatial soil and climate input data aggregation on regional yield simulations. PLoS One 11(4):e0151782, DOI:10.1371/journal.pone.0151782
- 157
Krome C, Jauncey K, Focken U (2016) Jatropha curcas kernel meal as a replacement for fishmeal in practical Nile tilapia, Oreochromis niloticus feeds. AACL Bioflux 9(3):590-596
- 158
Mofya-Mukuka R, Kuhlgatz C (2015) Child malnutrition, agricultural diversification and commercialization among smallholders in Eastern Zambia. Lusaka: IAPRI, 24 p, Working Paper IAPRI 90
- 159
Köchy M (2015) Climate-change impacts on farming systems in the next decades: Why worry when you have CAP? A workshop for decisionmakers. Workshop programme [online]. FACCE MACSUR Rep 6, zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/SP6-0> [zitiert am 10.12.2015]
- 160
Focken U, Krome C, Jauncey K (2015) Do oxalates from plant-based aquafeeds impede growth of common carp Cyprinus carpio? In: University of Belgrade, Serbia / Faculty of Agriculture (eds) VII International Conference Water & Fish : Conference Proceedings ; June 10-12, 2015. Belgrade: University of Belgrade, Serbia / Faculty of Agriculture, pp 49-55
- 161
Zhao G, Hoffmann H, Bussel LG van, Enders A, Specka X, Sosa C, Yeluripati JB, Tao F, Constantin J, Raynal H, Teixeira E, Grosz BP, Doro L, Zhao Z, Nendel C, Kiese R, Eckersteen H, Haas E, Vanuyrecht E, Wang E, et al (2015) Effect of weather data aggregation on regional crop simulation for different crops, production conditions, and response variables. Clim Res 65:141-157, DOI:10.3354/cr01301
- 162
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) 15N tracer application to evaluate nitrogen dynamics of food webs in two subtropical small-scale aquaculture ponds under different managements. Isotopes Environ Health Stud:in Press, DOI:10.1080/10256016.2014.922963
- 163
Pucher J, Nikolaevskaya E, Focken U (2014) Apparent digestibility of earthworm meal in plant-based feeds for Nile Tilapia, Oreochromis niloticus (L.). In: Tielkes E (ed) Tropentag 2014 : Bridging the gap between the increasing knowledge and decreasing resources ; Book of abstracts ; Wednesday - Friday, Sept. 17-19, 2014 Czech University of Life Sciences Prague. Prague: Czech University of Life Sciences, p 158
- 164
Efken J, Christoph-Schulz IB, Weible D, Käsbohrer A, Tenhagen B-A, Appel B, Bäurle H, Tamasy C, Spemann K (2014) Der Markt für Fleisch und Fleischprodukte [online]. German J Agric Econ 63(Suppl.):58-72, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D4&id=747&currPage=&type=4> [zitiert am 30.06.2014]
- 165
Krome C, Jauncey K, Focken U (2014) Development of aquafeeds for tilapia and carp using detoxified Jatropha carcas meal as protein source. In: Tielkes E (ed) Tropentag 2014 : Bridging the gap between the increasing knowledge and decreasing resources ; Book of abstracts ; Wednesday - Friday, Sept. 17-19, 2014 Czech University of Life Sciences Prague. Prague: Czech University of Life Sciences, p 163
- 166
Pucher J, Nguyen NT, Trinh THY, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) Earthworm meal as fishmeal replacement in plant based feeds for Common Carp in semi-intensive aquaculture in rural northern Vietnam. Turk J Fish & Aquat Sci 14:557-565, DOI:10.4194/1303-2712-v14_2_27
- 167
Krome C, Jauncey K, Fedderke S, Focken U (2014) Effect of replacing different levels on dietary fishmeal with Jatropha carcas kernel meal on the development of Nile tilapia Oreochromis niloticus (Linnaeus, 1758). J Appl Ichthyol 30:507-512, DOI:10.1111/jai.12414
- 168
Junker F, Wolf V, Banse M (2014) Feed - Food - Fuel: a perspective for Africa : Paper prepared for the 17th Annual Conference on Global Economic Analysis "New Challenges in Food Policy, Trede and Economic Vulnerability" ; Dakar, Senegal, June 18-20, 2014 [online]. 16 p, zu finden in <https://www.gtap.agecon.purdue.edu/resources/res_display.asp?RecordID=4421> [zitiert am 04.09.2014]
- 169
González Mellado AA, Kuhlgatz C, Salamon P (2014) Modeling the economic contribution of livestock to households in African countries - what data do we have and what do we still need? In: Conference proceedings of the 2014 GTAP conference in Dakar, Senegal. Purdue: GTAP, p 18
- 170
Mofya-Mukuka R, Kuhlgatz C (2014) Nutritional effects of agricultural diversification and commercialization in children in Zambia : paper selected for presentation at the AAEA Annual Conference, 27-29, 2014 ; Minneapolis, USA. Milwaukee: AAEA, 27 p
- 171
Pucher J, Gut T, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Viet PH, Ngoc NT, Lamers M, Streck T, Focken U (2014) Pesticide-contaminated feeds in integrated grass carp aquaculture: toxicology and bioaccumulation. Dis Aquat Organ 108:137-147, doi:10.3354/dao02710
- 172
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2014) Pond management strategies for small-scale aquaculture in northern Vietnam: fish production and economic performance. Aquaculture Int 23(1):297-314, DOI:10.1007/s10499-014-9816-0
- 173
Krome C, Jauncey K, Focken U (2014) Testing two different phytases in Jatrophas carcas kernel meal based diets for Nile tilapia, Oreochromis nilticus. Israeli J Aquacult(Spec. Iss.):1-11
- 174
Banse M, Brouwer F, Palatnik RR, Sinabell F (2014) The economics of european agriculture under conditions of climate change (editorial) [online]. German J Agric Econ 63(3):131-132, zu finden in <http://www.gjae-online.de/inhaltsverzeichnisse/pages/protected/show.prl?params=recent%3D1%26type%3D2&id=765&currPage=&type=2> [zitiert am 03.11.2014]
- 175
Offermann F, Deblitz C, Golla B, Gömann H, Haenel H-D, Kleinhanß W, Kreins P, Ledebur O von, Osterburg B, Pelikan J, Röder N, Rösemann C, Salamon P, Sanders J, Witte T de (2014) Thünen-Baseline 2013-2023: Agrarökonomische Projektionen für Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 112 p, Thünen Rep 19, DOI:10.3220/REP_19_2014
- 176
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2013) 15N tracer application to evaluate nitrogen dynamics of food webs in two subtropical small scale aquaculture ponds under different managements. In: Book of abstracts / Jahrestagung der Arbeitsgemeinschaft Stabile Isotope (ASI), 30.09.-02.10.2013, Braunschweig.
- 177
Braunmiller K, Köchy M (2013) Background information on Shared Socioeconomic Pathways for use in MACSUR case studies [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/R-H2.1-1/25> [zitiert am 14.11.2013]
- 178
Köchy M, Banse M (2013) Capacity building and workshop coordination in MACSUR [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.2/6> [zitiert am 13.11.2013]
- 179
Krome C, Jauncey K, Focken U (2013) Comparison of photometric methods for determination of phytate in Jatropha carcass kernel meal (JKM). Proc Soc Nutr Physiol 22:62
- 180
Manderscheid R, Weigel H-J (2013) Das Braunschweiger FACE-Experiment. Promet 38(1-2):20-31
- 181
Bellocchi G, Ma S, Köchy M, Braunmiller K (2013) Datasets classification and criteria for data requirements [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/29/pdf_2> [zitiert am 12.11.2013]
- 182
Stadtlander T, Levavi Sivan B, Kerem Z, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Francis G, Focken U (2013) Effects of a saponin fraction extracted from Trigonella foenum-graecum L. and two commercially available saponins on sex ratio and gonad histology of Nile tilapa fry, Oreochromis niloticus (L.). J Appl Ichthyol 29(1):265-267, DOI:10.1111/jai.12002
- 183
Köchy M (2013) FACCE MACSUR Kickoff-Meeting [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.0/2> [zitiert am 12.11.2013]
- 184
Köchy M, Banse M (2013) Final products [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/M-H3.1.1/7> [zitiert am 12.11.2013]
- 185
Köchy M (2013) Hub website and administrative tasks [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/D-H3.1-3/22> [zitiert am 12.11.2013]
- 186
Bellocchi G, Ma S, Köchy M, Braunmiller K (2013) Identified grassland-livestock production systems and related models [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/28/pdf_1> [zitiert am 12.11.2013]
- 187
Pucher J, Steinbronn S, Mayrhofer R, Schad I, El-Matbouli M, Focken U (2013) Improved sustainable aquaculture systems for small-scale farmers in Northern Vietnam. In: Fröhlich HL, Schreinemachers P, Stahr K, Clemens G (eds) Sustainable land use and rural development in Southeast Asia: innovations and policies for mountainous areas. New York; Berlin; Heidelberg: Springer, pp 281-317
- 188
Pucher J, Steinbronn S, Nguyen NT, Dongmeza E, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2013) Improved Sustainable Aquaculture Systems for Small-Scale Farmers in Northern Vietnam. In: Book of abstracts / Aquaculture 2013, Nov. 3-7, 2013, Las Palmas de GC, Spanien.
- 189
Pucher J, Focken U (2013) Intensification of common carp culture in rural areas of Northern Vietnam by plant-based feeds with protein sources of different qualities. In: Conference Proceedings : VI International Conference "Water & Fish ; Belgrade, Serbia ; 12-14 June 2013. Belgrade: Univ, pp 44-49
- 190
Henseler M, Piot-Lepetit I, Ferrari E, González Mellado AA, Banse M, Grethe H, Parisi C, Helaine S (2013) On the asynchronous approvals of GM crops: Potential market impacts of a trade disruption of EU soy imports. Food Policy 41:166-176, DOI:10.1016/j.foodpol.2013.05.005
- 191
Lawrence P, Weinreich O, Stadtlander T, Focken U, Levavi Sivan B, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Kerem Z, Becker K (2013) Oxygen consumption of tilapia eggs/larvae up to 12.25 days after ferilisation. In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 158-159
- 192
Ohm M (2013) Phosphor - Wichtig wie Wasser, endlich wie Öl. Agrar Info Agrarkoordination(189):1-4
- 193
Stadtlander T, Levavi Sivan B, Kerem Z, Qutob M, Abu-Lafi S, Dweik H, Weinreich O, Lawrence P, Focken U, Becker K (2013) Saponin fractions from fenugreek, Trigonella foenum graecum L. and the soap bark tree, Quillaja saponaria L., as dietary additives for Nile tilapia, Oreochromis niloticus (L.). In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 1-13
- 194
Köchy M (2013) Strategy for the dissemination of outputs at national, EU, and global levels [online]. FACCE MACSUR Rep 1(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/D-H2.4/3> [zitiert am 12.11.2013]
- 195
Krome C, Jauncey K, Focken U (2013) Testing two different phytases in a Jatrophas curcas kernel meal based diet for Nile tilapia, Oreochromis niloticus. In: Proceedings / 10th International Symposium on Tilapia in Agriculture : Oct 6-10,2013, Jerusalem, Israel. pp 1-10
- 196
Köchy M, Zimmermann A (2013) Workshop on regional pilot studies : 5-7 June 2013, Braunschweig [online]. FACCE MACSUR Rep 2(1), zu finden in <http://ojs.macsur.eu/index.php/Reports/article/view/R-H1.2.1/21> [zitiert am 12.11.2013]
- 197
Erbs M, Manderscheid R, Weigel H-J (2012) A combined rain shelter and free-air CO2 enrichment system to study climate change impacts on plants in the field. Methods Ecol Evol 3(1):81-88, DOI:10.1111/j.2041-210X.2011.00143.x
- 198
Pucher J, Nguyen NT, Trinh THY, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2012) Earthworm meal as alternative animal protein source for full and supplemental feeds for common carp (Cyprinus carpio L.). In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 167-168
- 199
Nguyen NT, Focken U (2012) Earthworms as a potential source of animal protein for aquafeeds for common carp. Proc Soc Nutr Physiol(21):167
- 200
Burrell AM, Ferrari E, González Mellado AA, Michalek J (2012) EU market access for agricultural products in the Doha Development Round: a sensitive issue : paper prepared for presentation at the International Association of Agricultural Economics (IAAE) 2012 Triennial Conference, Foz do Iguaco. Brazil 18-24 August 2012. IAAE, 18 p
- 201
Poppenborg P, Schröder J-M, Appuhn M (2012) Evaluating the economic potential of tree-based land uses to alleviate rural poverty in the Ashanti region, Ghana. Forests Trees Livelihoods 21(3):207-220, DOI:10.1080/14728028.2012.732823
- 202
Pucher J, Nguyen NT, Yen TTH, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2012) Feeding fish without fishmeal: earthworm meal as alternative animal protein source in rural areas. In: Tropentag 2012 : Resilience of agricultural systems against crises. Göttingen: Cuvillier, p 75
- 203
Mayrhofer R, Soliman H, Pucher J, Focken U, El-Matbouli M (2012) Grass-carp mortality in northern Vietnam. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 169-170
- 204
Manderscheid R, Ewert F, Kage H, Müller J, Siebert S, Weigel H-J (2012) Integrierte Multiskalenmodelle: ein neuer systemübergreifender Ansatz bei Kulturpflanzen zur Anwendung in der Biomasse- und Klimafolgenforschung auf der Grundlage innovativer Experimente. Mitt Gesellsch Pflanzenbauwiss 24:277-278
- 205
Krome C, Jauncey K, Focken U (2012) Jatropha curcas Kernel Meal as a protein source in aquaculture diets. In: Tropentag 2012 : Resilience of agricultural systems against crises. Göttingen: Cuvillier, p 1
- 206
Pucher J, Gut T, Mayrhofer R, Lamers M, Streck T, El-Matbouli M, Focken U (2012) Pesticides on feed material for grass carp: toxicology and accumulation in fish. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 121-122
- 207
Müller JL, Pucher J, Tran TNT, Focken U, Kreuzer M (2012) The potential of vermiculture to produce on-farm feed resources for aquaculture in mountainous areas in North Vietnam. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 113-114
- 208
Focken U, Dongmeza E, El-Matbouli M, Mayrhofer R, Pucher J, Steinbronn S, Nguyen NT (2012) Upland aquaculture in Yen Chau district (Son La Province, Northern Vietnam): status, limitations and possible innovations for sustainable development. In: International Conference "Sustainable Land Use and Rural Development in Mountain Areas" : Hohenheim, Stuttgart, Germany, 16-18 April 2012. pp 171-172
- 209
Stadtlander T, Khalil WKB, Levavi Sivan B, Dweik H, Qutob M, Abu-Lafi S, Kerem Z, Focken U, Becker K (2011) Effects of saponin fractions from Trigonella foenum-graecum and Balanites aegyptiaca on gene expression of GH, IGF-1 and their respective receptors, growth, nutrient utilization, body composition, oxygen consumption and plasma IGF-1 in Nile tilapia (Oreochromis niloticus, L.). In: Liu L, Fitzsimmons K (eds) Better science, better fish, better life : Proceedings of the ninth International Symposium on Tilapia in Aquaculture. Washington, DC: USAID, pp 245-259
- 210
Deblitz C, Kristedi T, Hadi PU, Triastono J, Puspadi K, Nasrullah (2011) Final report Benchmarking the beef supply chain in eastern Indonesia [online]. Canberra, Australia: ACIAR, 96 p, zu finden in <https://www.aciar.gov.au/publication/benchmarking-beef-supply-chain-eastern-indonesia-final-report> [zitiert am 15.08.2016]
- 211
Acharya L, Pucher J, Schad I, Focken U, Hoffmann V (2011) Intensifying fish pond business: an interdisciplinary innovation study on information needs of black Thai farmers in Chieng Khoi Commune, Vietnam. In: Becker M (ed) Development on the margin : book of abstracts ; [October 5 - 7, 2011, University of Bonn] / Tropentag 2011, international research on food security, natural resource management and rural development. Göttingen: Cuvillier, p 1
- 212
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2011) Interaction of natural food and supplemental feeding for common carp in semi-intensively managed ponds in the marginal uplands of Son La Province, Northern Vietnam. In: Becker M (ed) Development on the margin : book of abstracts ; [October 5 - 7, 2011, University of Bonn] / Tropentag 2011, international research on food security, natural resource management and rural development. Göttingen: Cuvillier, p 1 p
- 213
Burrell AM, Ferrari E, González Mellado AA, Himics M, Michalek J, Shrestha S, Doorslaer B van (2011) Potential EU-Mercosur Free Trade Agreement: Impact Assessment : Volume 1: Main results. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 136 p, JRC Sci Techn Rep, DOI:10.2791/66155
- 214
González Mellado AA, M'Barek R, Nii-Naate Z, Goncalves N, Spinoglio M (2011) The importance of non-tariff measures for African agricultural and food trade to the EU : evidence from selected countries. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 90 p, JRC Sci Techn Rep, DOI:10.2791/69743
- 215
Rahmann G, Oppermann R (2010) "Feed less Food" als eine Möglichkeit, die zunehmende Weltbevölkerung zu ernähren. Landbauforsch SH 341:75-84
- 216
Erbs M, Manderscheid R, Jansen G, Seddig S, Pacholski AS, Weigel H-J (2010) Effects of free-air CO2 enrichment and nitrogen supply on grain quality parameters and elemental composition of wheat and barley grown in a crop rotation. Agric Ecosyst Environ 136(1-2):59-68, DOI:10.1016/j.agee.2009.11.009
- 217
Pucher J, Mayrhofer R, El-Matbouli M, Focken U (2010) Improvements in pond management and application of low-cost fish feed increase fish production and raise the benefit of small scale aquaculture systems in Yen Chau. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. pp 25-26
- 218
Dongmeza E, Francis G, Steinbronn S, Focken U, Becker K (2010) Investigations on the digestibility and metabolizability of the major nutrients and energy of maize leaves and barnyard grass in grass carp (Ctenopharyngodon idella). Aquacult Nutr 16(3):313-326, DOI:10.1111/j.1365-2095.2009.00667.x
- 219
González Mellado AA, Helaine S, Rau ML, Tothova M (2010) Non-tariff measures affecting agro-food trade between the EU and Africa : summary of a workshop. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 86 p, EUR Sci Techn Res Ser
- 220
Mayrhofer R, Soliman H, Saleh M, Pucher J, Focken U, Trang T, El-Matbouli M (2010) Preliminary results on the cause of grass-carp disease outbreak in Yen Chau, Son La Province, Vietnam. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. pp 103-104
- 221
McCullagh JS, Gaye-Siessegger J, Focken U (2010) Studies on amino acid metabolism in rainbow trout: effect of dietary amino acid composition on growth performance and Omega13 C of amino acids. EAAP Sci Ser 127:143-144
- 222
Steinbronn S, Nguyen NT, Dongmeza E, Focken U (2010) Upland aquaculture in Yen Chau District (Son La province, Northern Vietnam): Role of aquaculture in nutrient flows and livelihoods of local people. In: International symposium Sustainable Land Use and Rural Development in Mountainous Regions of Southeast Asia, Hanoi, 21-23 July 2010 : program and abstracts. p 24
- 223
González Mellado AA (2008) Free trade agreements and household in Mexico - a comprehensive welfare analysis. In: [Proceedings of the] Regional Meeting on Computable General Equilibrium (CGE) Modeling in Latin America, Alajuela, Costa Rica, November 24th - 25th, 2008.
- 224
González Mellado AA (2008) Regional input-output tables : Mexico. In: The GTAP 7 data base. West Lafayette: Center for Global Trade Analysis, Purdue Univ