Skip to main content
[Translate to English:]
[Translate to English:]
Institute of

OF Organic Farming

Project

100% organic feed for laying hens of different hybrids with rape cake and regional grain legumes



100% Organic Feedstuff with Rape cake and Home Grown Grain Legumes for Laying hens of different Hybrids oats

100% organic rations are target in organic poultry keeping. Essentiell amino acids are limitating and challenge the feeding of high performance poultry. Alternative feed components is necessary.

Background and Objective

Alternative feedstuff for 100% organic diets in organic poultry farming has to be developed.


Approach

  • Heated rape cake has been added up to 18% in feed rations to three different hybrid lines (LSL, Tetra, Lohmann Silver).
  • Faba beans, sweet lupina and other local legumes have been added to the feed.

Results

  • Feeding rations with 100% organic components have been proven.
  • High Vicin and Convicin content have resulted in rejection of feed intake.
  • No improved feed component could be developed.
  • The egg quality has been improved.
  • there were different performance between the hybrids.

Duration

4.2004 - 3.2006

Thünen-Contact

Prof. Dr. agr. habil. Gerold Rahmann

Mobile
+49 160 94945756
Telephone
+49 531 2570 1398
Telephone
+49 4539 8880 200
gerold.rahmann@thuenen.de

Duration

4.2004 - 3.2006

More Information

Project status: finished

Publications

  1. 0

    Rahmann G (2014) Ganz oder gar nicht! : pro 100-Prozent-Biofütterung. Ökologie & Landbau 170(2):20-21

  2. 1

    Rahmann G, Holle R (2007) "Weiße Braunleger" - Sind diese neuen TMA-toleranten Legehennen-Hybriden für den Ökolandbau geeignet? In: Zikeli S, Claupein W, Dabbert S (eds) Beiträge zur 9. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau "Zwischen Tradition und Globalisierung" : Universität Hohenheim, 20.-23. März 2007 ; Bd. 2. Berlin: Köster, pp 553-556

  3. 2

    Rahmann G, Holle R, Andresen B, Andresen CJ (2007) 100%-Biofütterung mit Rapskuchen und heimischen Körnerleguminosen bei der Fütterung von Legehennen verschiedener Herkünfte. In: Zikeli S, Claupein W, Dabbert S (eds) Beiträge zur 9. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau "Zwischen Tradition und Globalisierung" : Universität Hohenheim, 20.-23. März 2007 ; Bd. 2. Berlin: Köster, pp 557-560

  4. 3

    Holle R, Halle I, Rahmann G (2007) Fettsäuremuster der Eier von Hühnern, die mit Rapskuchen gefüttert wurden. In: Zikeli S, Claupein W, Dabbert S (eds) Beiträge zur 9. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau "Zwischen Tradition und Globalisierung" : Universität Hohenheim, 20.-23. März 2007 ; Bd. 2. Berlin: Köster, pp 573-576

  5. 4

    Paulsen HM, Weißmann F, Fischer K, Halle I, Matthäus B, Bauer M, Pscheidl M, Vogt-Kaute W (2005) Leindotterpresskuchen in ökologischen Futterrationen: Stand der Forschung. In: Heß J, Rahmann G (eds) Beiträge zur 8. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau "Ende der Nische" : Kassel, 1.-4. März 2005. Kassel: Kassel University Press, pp 387-388

Scroll to top