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Project

Evaluation of support of food industries



© Thünen Institut/Simon Küest
Zerlegeband in einem Schlachthof

Monitoring and Evaluation of the national strategy according to ELER in the field of support of processing and marketing of agricultural raw materials.

Evaluation of usage, results and impacts of the measure according to the guidlines under COUNCIL REGULATION (EC) No 1698/2005 of 20 September 2005 on support for rural development by the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) of the EU Commission respectively. (Official Journal of the European Union L 277, 21 October 2005, pp. 1-40.)

Background and Objective

The EU member states have the obligation to evaluate the offered support measures by external experts wether there is an impact of the measure. This will be done on national level for the support of the food industry by the Thünen-Institute of Market Analysis. The evaluation should help to improve public support regarding efficiency and effectivity.

Target Group

EU-Commission, German government, Federal ministry of food and agriculture, federal states government and ministries

Approach

Screening of the official documents (programmes, measures, evaluation reports) regarding the intended goals and effects. Evaluation based on evaluation reports and support data wether there are observed effects and impacts and wether they are in line with the intended goals.

Data and Methods

Support programs, support measures, EU-regulation (ELER), data of the single support cases, evaluation reports of the federal Länder.

Meta analysis of the aveilable documents. Where appropriate, evaluation of the single support cases with descriptive statistics.

Our Research Questions

Are there objectives in the programmes and measures?

Are these objectives SMART (specific, measurable, action-oriented and adapted, realistic, terminated)?

Does the support reach the objectives?

Results

The institute of rural studies carried out the final report. Our team only made single comments and justifications.

Duration

1.2008 - 12.2015

Publications to the project

  1. 0

    Efken J, Krug O, Peter G (2015) Evaluation der Förderung für das Ernährungshandwerk am Beispiel selbstschlachtender Metzger. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 46 p, Thünen Working Paper 51, DOI:10.3220/WP1452590912000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn056180.pdf

  2. 1

    Efken J, Schmitz J, Weber SA, Wendt H (2013) Investment subsidies in the food industry: experiences in the German Dairy Sector. In: Bahrs E, Becker T, Birner R, Brockmeier M, Dabbert S, Doluschitz R, Grethe H, Lippert C, Thiele E (eds) Herausforderungen des globalen Wandels für Agrarentwicklung und Welternährung : 52. Jahrestagung der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e. V. vom 26. bis 28. September 2012. Münster ; München: Landwirtschaftsverl ; BLV-Verlagsges, pp 529-531

  3. 2

    Wendt H, Efken J, Schäfer M, Steinbauer C, Trefflich A, Uetrecht I (2010) Ex-post-Bewertung der Förderung zur Marktstrukturverbesserung für den Förderzeitraum 2000 - 2006 : länderübergreifender Bericht im Namen der Gemeinschaftsaufgabe Verbesserung der Agrarstruktur und des Küstenschutzes. Braunschweig: vTI, 200 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn046836.pdf

  4. 3

    Efken J, Wendt H, Schäfer M, Trefflich A, Uetrecht I (2009) Marktpartner insgesamt wettbewerbsfähig : Branchenbild Vieh und Fleisch zeigt Deutschland als international leistungsfähige Region bei Geflügel und Fleisch. Fleischwirtsch 89(7):14-22

  5. 4

    Uetrecht I, Wendt H, Efken J, Schäfer M, Steinbauer C, Trefflich A (2008) Ex-post-Bewertung der Förderung zur Marktstrukturverbesserung in Deutschland für den Förderzeitraum 2000 bis 2006 : Bericht für Baden-Württemberg. Braunschweig: vTI, 80 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dk041486.pdf

  6. 5

    Uetrecht I, Wendt H, Efken J, Klepper R, Heiden M, Krah V, Nölle J, Schäfer M, Trefflich A (2007) Gemüse-Verbrauch, -Verarbeitung, -Vermarktung : Branchenbild deutsches Gemüse - Teil 3. Gemüse 43(1):12-15

  7. 6

    Krah V, Wendt H, Efken J, Nölle J, Trefflich A, Uetrecht I (2007) Good Governance als Herausforderung für Investitionsförderung im Bereich der Verarbeitung und Vermarktung landwirtschaftlicher Rohwaren. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 42: 13

  8. 7

    Schäfer M, Efken J, Wendt H, Trefflich A, Uetrecht I (2007) Public support of the processing and marketing of agricultural products : a driver of innovation on the food industry? In: Fritz M, Rickert U, Schiefer G (eds) Innovation and system dynamics in food networks 2007 : proceedings of the 1st International European Forum on Innovation and System Dynamics in Food Networks, organized by International Center for Food Chain and Network Research, University of Bonn, Germany, officially endorsed by the European Association of Agricultural Economists (EAAE) as 1st Forum, February 15-17, 2007, Innsbruck-Igls, Austria ; vol. 1. Bonn: Institut für Lebensmittel- und Ressourcenökonomik, pp 459-472

  9. 8

    Trefflich A, Uetrecht I, Efken J, Schäfer M, Steinbauer C, Wendt H (2007) Support scheme for food processing firms: a driving force for rural development. Stud Agric Food Sector Centr Eastern Europe 39: 19

  10. 9

    Nölle J, Efken J (2006) Does complete field research build a good basis to evaluating the measure? Working Paper Agric Econ 2006/03:227-237

  11. 10

    Efken J, Nölle J, Klepper R (2006) Is small really beautiful? The contribution of food processing firms to rural development. In: FAT Tänikon (ed) 96th EAAE-Seminar "Causes and Impacts of Agricultural Structures" : 10/11 January 2006; Taenikon, Switzerland. p 16

  12. 11

    Efken J, Forstner B, Krah V, Margarian A (2005) Bewertung der hessischen Maßnahme Produktinnovation und Vermarktungsalternativen für den Förderzeitraum 2000 bis 2004. Braunschweig: FAL, 129 p

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/zi038832.pdf

  13. 12

    Efken J, Uetrecht I, Trefflich A, Wendt H, Nölle J, Krah V, Klepper R (2005) Evaluation: Summativ - partizipativ - formativ ... und suboptimal : schriftliche Version der Präsentation im Rahmen des Workshops des AK Strukturpolitik der Deutschen Gesellschaft für Evaluation am 20./21. Juni 2005 in Magdeburg. 11 p

  14. 13

    Efken J, Uetrecht I, Trefflich A, Wendt H, Nölle J, Krah V, Klepper R (2005) Participative and informative evaluations through benchmarking. In: The second International Scientific Conference Rural Development 2005 "Globalisation and Integration Challenges to the Rural of East and Central Europe : proceedings, vol. 2, book 1, social and humanitarian sciences ; 17-19 November, 2005, Akademija, Kaunas region, Lithuania. Kaunas: Akademija, pp 34-36

  15. 14

    Efken J, Klepper R, Ledebur O von, Wendt H (2002) Staatliche Fördermassnahmen zur Erhöhung der Wettbewerbsfähigkeit von Vermarktungs- und Verarbeitungsunternehmen landwirtschaftlicher Produkte auf dem Prüfstand. Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 37:305-316

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