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Institute of

MA Market Analysis

Project

Milk Markets – Quo Vadis?



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Long-term Analyses of Milk and Dairy Markets

How do the milk markets develop? What influence do political and economic factors have on the supply and the demand of milk and dairy products? What are the driving factors in domestic and international trade in dairy products?

Background and Objective

On 1st April 2015 the milk quota was abolished. The world market becomes more and more important in terms of domestic price formation. Therefore, the interaction between producers, processors, retailers and consumers is becoming more complex. In order to assess current market outcomes, we need to better understand interrelationships and effects of different factors and drivers to develop possible options for a detailed advice to policy makers.

Target Group

Producers, Processing industries, Consumers, policy makers, economic associations.

Approach

Continuous market monitoring and collecting data is the basis of our analyzes and assessments. We build our work on long time series; we identify significant market drivers and derive possible trends.

Data and Methods

Based on descriptive statistics, econometric models or surveys we analyse and explain market developments in the area of milk and dairy markets.

Our Research Questions

  • What are the determining drivers of milk and dairy markets?

  • How do policy changes affect supply and demand of milk and dairy products?

  • How do global markets impact German milk producers, processors and consumers?

  • How does the price formation develop along the value chain in dairy industries?

Duration

Permanent task 1.2014 - 3.2024

Publications

  1. 0

    Weber SA, Geiger K (2020) Einfache Lösungen? Gibt es nicht! : Milchpreise stabilisieren [Interview]. Maschinenring Mag(1):46-47

  2. 1

    Weber SA, Banse M, Knuck J (2019) Markt bleibt Markt. DLG Mitt(6):42-45

  3. 2

    Banse M, Knuck J, Weber SA (2019) Stabile und hohe Milchpreise?! - Optionen für eine Beeinflussung der Milchpreise. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 28 p, Thünen Working Paper 118, DOI:10.3220/WP1549288041000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn060782.pdf

  4. 3

    Weber SA (2019) Und was kommt morgen? [Interview]. Dt Molkerei Zeitg 140(26):96-98

  5. 4

    Weber SA (2015) EU-Milchmarkt auf dem Weg in die Freiheit : Umgang mit Preisrisiken stellt Erzeuger vor Herausforderungen. In: Trendbuch : Innovative Agrarwirtschaft 2015. Frankfurt a M: Deutscher Fachverl, pp 13-16

  6. 5

    Weber SA, Banse M (2015) Mit gedrosselter Milcherzeugung zu höheren Preisen? - Ein zum Scheitern verurteilter Versuch. Agra Europe (Bonn) 56(43):L11-12

  7. 6

    Weber SA, Koch J (2015) Nur noch mehr Bürokratie [Interview]. DLZ Agrarmag(2):23

  8. 7

    Weber SA, Hansen H (2014) Can a Monitoring Agency efficiently regulate the EU milk market? Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 24 p, Thünen Working Paper 34a, DOI:10.3220/WP_34a_2014

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn054618.pdf

  9. 8

    Weber SA, Hansen H (2014) Kann eine Marktbeobachtungsstelle den EU-Milchmarkt effizient regulieren? Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 24 p, Thünen Working Paper 34, DOI:10.3220/WP_34_2014

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn054260.pdf

  10. 9

    Weber SA (2014) Mengensteuerung : mehr Schaden als Nutzen. DLG Mitt 129(12):64-66

  11. 10

    Weber SA, Salamon P, Hansen H (2013) Volatile Weltmarktpreise von Milchprodukten und ihr Einfluss auf die nationale Preisbildung: Der deutsche Käsemarkt. Landbauforsch Appl Agric Forestry Res 63(2):103-114, DOI:10.3220/LBF_2013_103-114

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/bitv/dn052237.pdf

  12. 11

    Weber SA (2013) Von der Pest zur Cholera : Bonus-Malus-System statt Milchquote: Kann das die Mengen regulieren und die Erzeugerpreise in Europa hoch halten? DLG Mitt 128(6):56-59

  13. 12

    Weber SA, Salamon P, Hansen H (2012) Volatile world market prices for dairy products - how do they affect domestic price formation: the German cheese market : paper prepared for the 123rd EAAE Seminar Price Volatility and Farm Income Stabilisation ; Modelling Outcomes and Assessing Market and Policy Based Responses, Dublin, February 23-24, 2012 [online]. Dublin: EAAE, 17 p, zu finden in <http://purl.umn.edu/122542> [zitiert am 26.06.2012]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn050357.pdf

  14. 13

    Weber SA, Rothe A (2011) Quotenwanderung : Entwicklungsmöglichkeiten der Milchviehbetriebe in Deutschland. Mais 38(2):56-60

  15. 14

    Hansen H, Weber SA (2010) Remedy or a drop in the milk can? In: Wille S, Kröger R, Lassen B, Mirbach D (eds) EDF Report 2010. Frankfurt a M: EDF, pp 56-57

  16. 15

    Weber SA (2010) Wer macht den Preis bei Milch? Mais 37(4):118

  17. 16

    Weber SA (2009) Ausmaß und Determinanten von Preisrigiditäten im deutschen Lebensmitteleinzelhandel : eine empirische Analyse mit Scannerdaten [online]. Gießen: Univ Gießen, Gießen, Univ, Fachbereich Agrarwissenschaften, Ökotrophologie und Umweltmanagement, Diss, 2009, zu finden in <http://geb.uni-giessen.de/geb/volltexte/2009/7206/pdf/WeberSaschaAlexander_2009_09_22.pdf > [zitiert am 07.09.2010]

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