Weiter zum Inhalt
© 1STunningART - stock.adobe.com
Institut für

MA Marktanalyse

Alle Publikationen von Florian Freund

  1. 0

    Fournier Gabela JG, Spiegel A, Stepanyan D, Freund F, Banse M, Gocht A, Söder M, Heidecke C, Osterburg B, Matthews A (2024) Carbon leakage in agriculture: when can a carbon border adjustment mechanism help? Climate Pol 24(10):1410-1425, DOI:10.1080/14693062.2024.2387237

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn068648.pdf

  2. 1

    Spiegel A, Heidecke C, Fournier Gabela JG, Stepanyan D, Söder M, Freund F, Gocht A, Banse M, Osterburg B (2024) Climate change mitigation in agriculture beyond 2030: Options for carbon pricing and carbon border adjustment mechanisms. EuroChoices 23(1):19-27, DOI:10.1111/1746-692X.12425

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067824.pdf

  3. 2

    Michailidis V, Lugato E, Grados D, Panagos P, Freund F, Jones A, Abalos D (2024) How do diet shifts affect the greenhouse gas balance of agricultural soils? Denmark as a case study. In: Proceedings of the XXII International Nitrogen Workshop : Resolving the global nitrogen dilemma - Opportunities and challenges ; 17th - 21th June 2024, Aarhus. p 352

  4. 3

    Soisontes S, Freund F, Laquai V (2024) The future of protein feed: a case study of sustainable substitutes in the German livestock industry. Environ Dev Sustain 26(10):25199-25226, DOI:10.1007/s10668-023-03676-1

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066630.pdf

  5. 4

    Knuck J, Banse M, Freund F, Laquai V, Margarian A, Thies AJ (2023) Evaluierung der Lieferbeziehungen zwischen milcherzeugenden Betrieben und Molkereien. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 61 p, Thünen Working Paper 215, DOI:10.3220/WP1688631017000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066536.pdf

  6. 5

    Rieger J, Freund F, Offermann F, Geibel I, Gocht A (2023) From fork to farm: Impacts of more sustainable diets in the EU-27 on the agricultural sector. J Agric Econ 74(3):764-784, DOI:10.1111/1477-9552.12530

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066054.pdf

  7. 6

    Springmann M, Kennard H, Dalin C, Freund F (2023) International food trade contributes to dietary risks and mortality at global, regional and national levels. Nature Food 4(10):886-893, DOI:10.1038/s43016-023-00852-4

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066995.pdf

  8. 7

    Freund F (2023) Marktplatz der Möglichkeiten : Pflanzliche Ersatzprodukte im deutschen Lebensmittelmarkt [online]. In: Grüne Ernährung : Vom Nachhaltigkeitswert pflanzlicher Lebensmittel für Umwelt, Wirtschaft und Gesellschaft. Bundesverband des Deutschen Lebensmittelhandels; Euromonitor International, pp 26-28, zu finden in <https://www.bvlh.net/presse/bvlh-foodnews/meldung/gruene-ernaehrung> [zitiert am 09.10.2023]

  9. 8

    Cammarano D, Olesen JE, Helming K, Foyer C, Schönhart M, Brunori G, Bandru KK, Bindi M, Padovan G, Jellesmark Thorsen B, Freund F, Abalos D (2023) Models can enhance science-policy-society alignments for climate change mitigation. Nature Food 4(8):632-635, DOI:10.1038/s43016-023-00807-9

  10. 9

    Fournier Gabela JG, Freund F (2023) Potential carbon leakage risk: a cross-sector cross-country assessment in the OECD area. Clim Change 176(5):65, DOI:10.1007/s10584-023-03544-x

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn066337.pdf

  11. 10

    Geibel I, Freund F (2023) The effects of dietary changes in Europe on greenhouse gas emissions and agricultural incomes in Ireland and Denmark. Environ Res Lett 18(12):124026, DOI:10.1088/1748-9326/ad0681

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn067201.pdf

  12. 11

    Springmann M, Freund F (2022) Options for reforming agricultural subsidies from health, climate, and economic perspectives. Nature Comm 13:82, DOI:10.1038/s41467-021-27645-2

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn064517.pdf

  13. 12

    Freund F, Springmann M (2022) Plädoyer für eine Reform der Agrarsubventionen : zu viele Subventionen stützen die Fleischproduktion. FAZ(188):16

  14. 13

    Fesenfeld LP, Pörtner LM, Bodirsky BL, Springmann M, Philipsborn P von, Gaupp F, Müller D, Settele J, Gabrysch S, Freund F, Mattauch L, Creutzig F, Lotze-Campen H (2022) Policy Brief: Für Ernährungssicherheit und eine lebenswerte Zukunft : Pflanzenbasierte Ernährungsweisen fördern, Produktion und Verbrauch tierischer Lebensmittel reduzieren. Genève: Zenodo, 15 p, DOI:10.5281/zenodo.7038961

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065419.pdf

  15. 14

    Haß M, Deblitz C, Freund F, Kreins P, Laquai V, Offermann F, Pelikan J, Sturm V, Wegmann J, Witte T de, Wüstemann F, Zinnbauer M (2022) Thünen-Baseline 2022 - 2032: Agrarökonomische Projektionen für Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 126 p, Thünen Rep 100, DOI:10.3220/REP1667811151000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065579.pdf

  16. 15

    Pörtner LM, Lambrecht N, Springmann M, Bodirsky BL, Gaupp F, Freund F, Lotze-Campen H, Gabrysch S (2022) We need a food system transformation - In the face of the Russia-Ukraine war, now more than ever. One Earth 5(5):470-472, DOI:10.1016/j.oneear.2022.04.004

  17. 16

    Freund F (2022) Weizenpreise: Spekulation mit dem Hunger? [online] Pragmaticus(31.08.2022), zu finden in <https://www.derpragmaticus.com/r/weizen-spekulation/> [zitiert am 13.10.2022]

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn065455.pdf

  18. 17

    Freund F, Springmann M (2021) Policy analysis indicates health-sensitive trade and subsidy reforms are needed in the UK to avoid adverse dietary health impacts post-Brexit. Nature Food 2:502-508, DOI:10.1038/s43016-021-00306-9

  19. 18

    Geibel I, Freund F, Banse M (2021) The impact of dietary changes on agriculture, trade, environment and health: A literature review [online]. German J Agric Econ 70(3):139-164, zu finden in <https://www.gjae-online.de/articles/the-impact-of-dietary-changes-on-agriculture-trade-environment-and-health-a-literature-review/> [zitiert am 16.08.2021], DOI:10.30430/70.2021.3.139-164

  20. 19

    Freund F (2021) The role of coalitions at international tariff negotiations: a CGE perspective. Rev World Econ 157:583-601, DOI:10.1007/s10290-021-00408-3

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn063425.pdf

  21. 20

    Isermeyer F, Nieberg H, Banse M, Bolte A, Christoph-Schulz IB, Dauber J, Witte T de, Dehler M, Döring R, Elsasser P, Fock HO, Focken U, Freund F, Goti L, Heidecke C, Kempf A, Koch G, Kraus G, Krause A, Kroiher F, Lasner T, Lüdtke J, Olbrich A, Osterburg B, Pelikan J, Probst WN, Rahmann G, Reiser S, Rock J, Röder N, Rüter S, Sanders J, Stelzenmüller V, Zimmermann C (2020) Auswirkungen aktueller Politikstrategien (Green Deal, Farm-to-Fork, Biodiversitätsstrategie 2030; Aktionsprogramm Insektenschutz) auf Land- und Forstwirtschaft sowie Fischerei. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 102 p, Thünen Working Paper 156, DOI:10.3220/WP1600775202000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062661.pdf

  22. 21

    Webb P, Benton T, Berdegue J, Fanzo J, Haddad L, Myers S, Qaim M, Resnick D, Springmann M, Freund F (2020) Future Food Systems: For people, our planet, and prosperity : Foresight 2.0. 203 p

  23. 22

    Delzeit R, Beach R, Bibas R, Britz W, Chateau J, Freund F, Lefevre J, Schuenemann F, Sulser T, Valin H, Ruijven B van, Weitzel M, Willenbockel D, Wojtowicz K (2020) Linking global CGE models with sectoral models to generate baseline scenarios: approaches, challenges, and opportunities. J Global Econ Anal 5(1):162-195, DOI:10.21642/JGEA.050105AF

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062409.pdf

  24. 23

    Freund F, Banse M, Pelikan J (2020) Losing preferential access to third countries after Brexit - What is at stake? Schr Gesellsch Wirtsch Sozialwiss Landbaues 55:203-212

  25. 24

    Haß M, Banse M, Deblitz C, Freund F, Geibel I, Gocht A, Kreins P, Laquai V, Offermann F, Osterburg B, Pelikan J, Rieger J, Rösemann C, Salamon P, Zinnbauer M, Zirngibl M-E (2020) Thünen-Baseline 2020 - 2030: Agrarökonomische Projektionen für Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 146 p, Thünen Rep 82, DOI:10.3220/REP1601889632000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn062723.pdf

  26. 25

    Freund F, Banse M (2019) No Deal-Brexit : Was wäre, wenn...? DLG Mitt(10):60-63

  27. 26

    Banse M, Freund F (2018) Mögliche Auswirkungen eines harten oder weichen Brexit auf die deutsche Landwirtschaft - Update. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 22 p, Thünen Working Paper 95, DOI:10.3220/WP1524059623000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059806.pdf

  28. 27

    Offermann F, Banse M, Freund F, Haß M, Kreins P, Laquai V, Osterburg B, Pelikan J, Rösemann C, Salamon P (2018) Thünen-Baseline 2017 - 2027: Agrarökonomische Projektionen für Deutschland. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 116 p, Thünen Rep 56, DOI:10.3220/REP1516952942000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn059667.pdf

  29. 28

    Banse M, Freund F (2017) Mögliche Auswirkungen eines Brexit auf den deutschen Agrarhandel. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 23 p, Thünen Working Paper 70, DOI:10.3220/WP1490874455000

    https://literatur.thuenen.de/digbib_extern/dn058461.pdf

  30. 29

    Freund F (2017) Reciprocal tariff reductions under asymmetric bargaining power. World Econ 40(5):978-992, DOI:10.1111/twec.12481

  31. 30

    Heuermann DF, Assmann F, vom Berge P, Freund F (2017) The distributional effect of commuting subsidies - Evidence from geo-referenced data and a large-scale policy reform. Reg Sci Urban Econ 67(1):11-24, DOI:10.1016/j.regsciurbeco.2017.08.001

  32. 31

    Freund F, Pelikan J, Salamon P, Offermann F, Banse M (2017) The UK after the referendum: renegotiating tariffs and beyond, conference paper. In: 20th Annual Conference on Global Economic Analysis, West Lafayette, IN, USA, June 7-9, 2017.

  33. 32

    Freund F (2016) Hilft die WTO Entwicklungsländern? Theoretische und empirische Aspekte. Regensburg: Univ Regensburg, 136 p, Regensburg, Univ, Fak f Wirtschaftswiss, Diss, 2016

    Nach oben